Rød hestekastanje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rød hestekastanje
Blomsterstand
Blomsterstand
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aesculus × carnea
Hayne
Norsk(e) navn: rød hestekastanje
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: hestekastanjeslekta
Habitat: parker og hager
Utbredelse: kulturplante

Rød hestekastanje (Aesculus × carnea) er et løvfellende treslag.

Den er en hybrid mellom den europeiske arten vanlig hestekastanje (Aesculus hippocastanum) og den nordamerikanske amerikahestekastanje (Aesculus pavia). Vanlig hestekastanje er et høyt tre med hvite blomster, mens amerikahestekastanje er en busk eller lite tre med røde blomster. Hybriden ble oppdaget i en europeisk hage i 1812.

Den blir 10–15 m høy med en kuppelformet krone. Knoppene er ikke, eller bare litt, klebrige. Bladene er håndkoblete med 5, mer sjelden 7, tannete småblad. Bladstilken er inntil 23 cm lang. Småbladene er mørkere, mer ru og som regel mindre enn hos vanlig hestekastanje. De er sittende, eller har en kraftig, 1 cm lang stilk. Det er ingen spesiell høstfarge. Blomstene er røde og sitter i 12–20 cm høye topper. Frukten har mindre torner enn hos vanlig hestekastanje.

Rød hestekastanje er vanlig plantet i parker og store hager på De britiske øyer og andre steder, men er lite brukt i Norge. Det finnes flere kultivarer. Den vanligste er 'Briotii' med friskt røde blomster og mer glinsende blad. Rød hestekastanje blir ikke så hardt angrepet av kastanjeminermøll (Cameraria ohridella) som vanlig hestekastanje blir.

Denne hybriden er tetraploid med 2n = 80 kromosomer, altså ett kromosompar fra hver av foreldreartene. Den danner spiredyktige frø, men det er likevel vanligst å pode rød hestekastanje på stammen til vanlig hestekastanje.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Rød hestekastanje på New Zealand
Frukt