Platycheirus granditarsis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rød fotblomsterflue)
Hopp til navigering Hopp til søk


Platycheirus granditarsis
Platycheirus granditarsis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus granditarsis (Pyrophaena granditarsa)
(Foerster, 1771)
Norsk(e) navn: rød fotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster på fuktige steder.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
utbredt langs kysten i Norge.

Rød fotblomsterflue (Platycheirus granditarsis) er en middelsstor, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt langs kysten i det meste av Norge.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), slank, rød og svart blomsterflue. Den er påfallende klart farget og er en av de mest fargesterke norske blomsterfluene. Den skiller seg fra de andre Platycheirus-artene og har, sammen med Platycheirus rosarum, blitt regnet til en slekt for seg, Pyrophaena. Kroppen, bortsett fra mesteparten av bakkroppen, er blankt svart. Fasettøynene er store og hvelvede, men møtes ikke helt i pannen hos hannen. Thorax har en par lyse lengdestriper i midten i den fremre delen. Hannens for- og mellombein har lårene slanke, uten påfallende hår, leggene er ganske slanke, gule innerst og svarte ytterst. Føttene er svarte og ganske utvidete. Det første fotleddet på forfoten har en flagglignende, tett dusk av mørke hår. Bakbeina er helt slanke. Bakkroppen er noe flat, og bredere enn vanlig i slekten Platycheirus. Det første og roten av det andre leddet er svarte, mesteparten av det andre, hele det tredje og de fremste to tredjedeler av det fjerde leddet er oransjerøde, ofte med noe svart på sidene. Vingene er brune i den ytre halvdelen, dette er også et særtrekk for denne arten og Platycheirus rosarum.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på mange slags åpne våtmarker, både myrer og bredder av ferskvann. Larvene lever av trolig av bladlus, mne man har hittil ikke klart å finne den. De voksne fluene besøker gjerne blomster og flyr i juni-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa nord for Alpene, og det nordlige Asia. I Nord-Amerika er den vidt utbredt. I Norge finnes den langs kysten til Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]