quattro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audi Quattro

quattro (betyr fireItaliensk) er et registrert varemerke Audi AG bruker på firehjulstrekkssystemene sine. quattro ble først introdusert i 1980 med modellen Audi Quattro, og firehjulstrekk har senere vært tilgjengelig i stort sett alle modellene Audi selger.
Når det er snakk om firehjulstrekksystemet skrives alltid quattro med liten q. Audis modellbetegnelse Quattro skrives med stor Q.

quattro[rediger | rediger kilde]

Første generasjon[rediger | rediger kilde]

Brukt fra 1980 til 1987 i Audi Quattro, Audi 80/90 og Audi 100/200. Dette systemet hadde åpen differensial, foran, bak og i girkassa. Både senter- og bakakseldifferensialen kunne låses manuelt med vribrytere i midtkonsollen.

Andre generasjon[rediger | rediger kilde]

Brukt fra 1988 til 1994 på Audi Quattro inntil den gikk ut av produksjon, Audi 80/90, Audi Coupé, Audi S2, Audi RS2, Audi 100 og Audi S4(1991–1994). Dette systemet hadde åpen differensial foran og bak, og en Torsendifferensial i girkassa som mekanisk fordeler motorkraft til det hjulparet som har mest grep. Kraftfordelingen er 50/50, men opptil 75% av motorkraften kunne sendes enten forover eller bakover. Bakakseldifferensialen kunne også låses manuelt med en bryter i midtkonsollen.

Tredje generasjon[rediger | rediger kilde]

Kun brukt i Audi V8 fra 1990 og ut og var på modellene med manuelt gir nesten likt andre generasjons quattro, men med en Torsendifferensial bak og. I bilene med automatgir var det en elektronisk styrt senterdifferensial og Torsendifferensial bak.

Fjerde generasjon[rediger | rediger kilde]

Dette sytemet kom i 1995 og ble brukt i Audi A4/S4(1997/2008)/RS4, Audi A6/allroad/S6/RS6 og Audi A8/S8. Det fikk en ny type Torsendifferensial og åpne differensialer foran og bak med elektronisk styrt differensialsperre (Electronic Differential Lock, EDL) som går på ABS/ESP-systemet. Den nye Torsendifferensialen kan ikke fordele mer enn 67% av motorkraften til et hjulpar, mens vanlig kraftfordeling er 50/50.

Femte generasjon[rediger | rediger kilde]

Brukes i Audi A4, S4, RS4, A5, S5, RS5, A6, S6, RS6, RS6 Performance, A7, S7, RS7, RS7 Performance, A8, S8, S8+, R8*, Q5 og Q7 (fra 2008), og vil bli brukt på nye Audimodeller med langsstilt motor. Den har fått en ny Torsen-senterdifferensial som har en 40/60 "front-bak" kraftfordeling, og kan sende opp til 70% av kraften forover eller 85% av kraften bak. Både for- og bak-differensial er åpne og utstyrt med EDL-systemet.

  • = Har en motsatt vei i forhold til andre Audi som står lenger opp på

Viskosekobling og Haldex[rediger | rediger kilde]

Audi A3/RS3 og Audi TT, TT S, TT RS, Q2, Q3 og S1 har, i motsetting til de andre Audi modellene, tverrstilt motor og hadde derfor viskosekobling fram til 1998, og fikk Haldex-systemet etter det. Også disse løsningene markedsføres med quattro-betegnelsen.
Dette systemet er ikke et fulltids firhjulstrekksystem. Motorkraften går til forhjulene helt til de mister grep. Da kobles bakakslingen til senter-differensialen gjennom en elektronisk/hydraulisk styrt clutch ved bak-differensialen. Under normale forhold er kraftfordelingen 100/0 front-bak, og kan fordele inntil 50/50 om begge forhjulene spinner. Brukes også av Volkswagen, Skoda og Seat og mange andre med tverrstilt motor

Quattro er et registrert varemerke tilhørende Audi AG.

Autoritetsdata