Hopp til innhold

Quadrophenia (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quadrophenia
Generell informasjon
SjangerDrama / Musikkfilm / Ungdom
Utgivelsesår1979
Prod.landStorbritannia
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiFranc Roddam
ProdusentRoy Baird
Bill Curbishley
Manusforfatter
Musikk
SjeffotografBrian Tufano
Klipp
  • Sean Barton
  • Mike Taylor
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett£ 2 millioner
Prod.selskapThe Who Films Ltd
Polytel
Premiere14. mai 1979 (Cannes FF)
16. august 1979 (London)
2. november 1979 (USA)
1980 (Norge)
Eksterne lenker
En utstilling av den typen scootere som ble brukt i filmen. Pappmodeller av filmens hovedpersoner sees i bakgrunnen.

Quadrophenia er en britisk drama- og musikkfilm[1] fra 1979 løst basert på The Whos rockeopera med samme tittel. Regi er ved Franc Roddam. Hovedrollen spilles av Phil Daniels, mens sentrale biroller spilles av Leslie Ash, Mark Wingett, Gary Shail, Philip Davis og Sting. Handlingen er lagt til 60-tallets London og følger livet til noen mods-ungdommer. De havner stadig i feider med rockerne, en jevnaldrende gruppe med annen musikksmak. Under en tur til Brighton kommer det til et storoppgjør mellom de to ungdomsgruppene. Filmen tar utgangspunkt i en engelsk ungdomskultur som hadde sin storhetstid på 1960-tallet.

Quadrophenia er ikke en musikal, slik som Tommy (som også er basert på et album av The Who), men musikken er likevel svært sentral i filmen.[1] I tillegg til det originale albumet av The Who ble det også utgitt en soundtrack fra filmen (kun med låter fra The Who).[2]

Filmen handler om en gruppe rotløse ungdommer i London på midten av 1960-tallet. Sentralt i handlingen er den angstfylte og desillusjonerte tenåringsgutten Jimmy. Han og kameratene er en del av mods-bølgen og kjører rundt i sine italienske scootere. De havner stadig vekk i feider med rockerne, en jevnaldrende gruppe med annen musikksmak og røffere stil. Under en tur til badebyen Brighton braker de to gruppene sammen i et masseslagsmål og opprørspoliti settes inn. Sentralt i opptøyene er modseren Ace. Han er den tøffeste av dem alle og nøler ikke med å gå imot både rockere og politi. Hans handlekraft gjør ham til Jimmys nye idol.

Tilbake i London opplever imidlertid Jimmy flere nedturer. Først blir han kastet ut hjemmefra etter moren oppdager hans beholdning med amfetaminpiller. I tillegg blir han dumpet av kjæresten og får attpåtil scooteren ødelagt i en ulykke. I frustrasjon tar han toget til Brighton i håp om å finne Ace, men illusjonene blir brutalt knust når han oppdager at Ace bare jobber som pikkolo på et hotell i byen. I fortvilelse stjeler han Aces scooter og kjører retningsløst rundt og langs Brightons bratte kalk-klipper ved sjøkanten.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Quadrophenia er blitt beskrevet som «et elektrisk portrett av en generasjon som aldri fant seg til rette, men som også nektet å gjøre nettopp det».[1] Det er også skildring av ungdom i brytningen mellom barn og voksen.

Opptakene ble gjort i London og Brighton, høsten 1978.

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Den har fått 100 % på Rotten Tomatoes (basert på 11 anmeldelser).[3]

Anmelderen på norske CINERAMA gav den terningkast fire i 2012. Anmelderen skrev at: «... det er en fin liten skildring av både mod-kulturen, livet på sekstitallet og ikke minst om karakteren Jimmy. En slags punkete down-to-earth reaksjon på eksessene i Tommy-filmen. Men samtidig ble alle de frodige tolkningsmulighetene langt på vei eliminert, og det som var et av rockens tøffeste album ble redusert til noe hverdagslig og litt trist.»[4]

Rollebesetning

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Quadrophenia - 1979». Filmweb.no. Besøkt 16. juli 2018. 
  2. ^ «Music From The Who Film Quadrophenia - The Who». The Who (på engelsk). Besøkt 16. juli 2018. 
  3. ^ «Quadrophenia». Rotten Tomatoes (på engelsk). Besøkt 8. juli 2018. 
  4. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - Blu-ray Disc: Quadrophenia (1979) - anmeldelse». cinerama.no. 29. januar 2012. Arkivert fra originalen 16. juli 2018. Besøkt 16. juli 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]