Hopp til innhold

Qingtian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Qingtian (kinesisk: 青田县; pinyin: Qīngtián Xiàn) er et fylke i byprefekturet Lishui i provinsen Zhejiang i Folkerepublikken Kina.

Befolkningen var på 487 448 innbyggere i 1999.[1]

Utvandring[rediger | rediger kilde]

En stor andel av Qingtians befolkning har utvandret gjennom århundrene, og de har konsentrert seg i visse byer og land. Det er særlig mange med hjemstavn i Qingtian bosatt i Spania, særlig i Barcelona og Madrid. Også en stor del av Sveriges kinesiske innvandrere herstammer fra Qingtian.[2] Qingtian-kinesere i Sverige har startet en hjemstavnsforening.[3]

Steinkunst[rediger | rediger kilde]

Fylket har i århundret høstet berømmelse for sine steinhuggeres store ferdigheter, Den kinesiske keiser lot en del av sin trone i den forbudte by med forsiringer med steinhuggerkunst fra Qingtian.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Qingtian består av ti storkommuner og 21 kommuner:

Hecheng har siden 1980-tallet vokst fra å være en landsby til å bli en småby.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 330 løper gjennom området. Den fører nordvestover fra Wenzhou i Zhejiang til Shouchang i Jiande i samme provins.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, i China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS
  2. ^ Björn Kjellgren, Sveriges kineser – en liten del av ett stort mönster Arkivert 5. desember 2010 hos Wayback Machine., Invandrarrapport, 2001.
  3. ^ Ruidian Qingtian tongxianghuis hjemmeside (på kinesisk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]