Qianmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qianmen
LandKina
StedBeijing
Høyde 42 meter
Kart
Kart
Qianmen
39°53′57″N 116°23′30″Ø

Qianmen (kinesisk: 前门, «frontalporten», pinyin: Qiánmén) er det gjengse navn på den portbygningen i Beijing i Kina som formelt bærer navnet Zhengyangmen (正阳门, Zhèngyángmén) og som på mandsjuisk heter Tob šuni duka. Den befinner seg i søndre ende av Den himmelske freds plass, og var tidligere selve inngangsporten til Keiserbyen, en del av Beijings gamle indre by.

Qianmen er også navnet på den lokale subdistriktet av Beijing.

Byporten ble først bygget under Yongle-keiserens tid i 1419, og bestod da av den egentlige portbygningen og et tårn for bueskyttere. De strukturer som står i dag, portbygning og buskyttertårn (kalt piletårnet, Jiànlóu), er ikke de opprinnelige, men går tilbake til 1914 og inkorporerer bygningselementer foreslått av tyske rådgivere.

Portbygningen er, og var, med sin høyde på 42 meter den høyeste porten i Beijing.

Etter kommunistenes seier i 1949 ble bygningskomplekset omgjort til en garnison for Folkets frigjøringshær, og det militære forble der til 1980.

Etter at Beijings bymur ble revet, har Qianmen mistet sin synlige historiske kontekst som del av byens forsvarsverker.

Bakenfor (det vil si nord for) Qianmen fulgte en gang Kinaporten (omtrent der Mao Zedong-mausoleet senere er blitt bygd), fulgt av Tiananmen (Den himmelske freds port), og så av Meridianporten, som er den egentlige inngangsport til Den forbudte by.

Qianmen ble lenge ansett som et symbol på Beijing.

Det omliggende subdistriktet er kjent som Qianmen, etter den gamle byporten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]