Pysjamas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europeisk mann i Indonesia ca. 1930 iført pysjamas, sammen med sønnen på kanten av en barneseng med sprinkler og myggnett.

Pysjamas, også skrevet pyjamas eller forkortet til pysj, er nattøy som består av en vid, lett skjorte og tilhørende bukse i tynne, myke tekstiler. Pysjamas kan brukes som soveklær av kvinner og menn, barn og voksne.

Ordet pysjamas kan også brukes om for eksempel strandpysjamas.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Pysjamas ble tatt i bruk som uformelle inne- og hjemmeklær i England allerede på 1600-tallet. Dette var en slags dress av farget bomull eller silke, med en løs jakke med knapper og en bukse med snor i livet. Drakten var utformet etter indiske og persiske forbilder. Den europeiske pysjamasmoten gjaldt bare aristokratiet og varte kun kort tid. Plaggene ble imidlertid tatt opp igjen på 1880-tallet som nattøy og soveklær for menn og erstattet gradvis bruken av sid nattskjorte. Pysjamas for kvinner kom på 1900-tallet, først for jenter, siden også for voksne. Sist på 1920-tallet var pysjamaser en sterk konkurrent til nattkjoler. Både nattkjoler og pysjamaser ble heretter utformet i behagelige, attraktive snitt med en mengde varianter av halslinninger, ermer, lengder og materialer.

Det engelske navnet pajamas og pyjamas er lånt fra pijama, en type vid, lett bukse med snor i livet som fortsatt bæres av både kvinner og menn i sørlige og vestre deler av Asia. Selve ordet er satt sammen av pāē («fot, bein») og jāmah («drakt, plagg») i persisk og urdu.

Annet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]