Pyrgomorphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyrgomorphidae
Atractomorpha lata
Atractomorpha lata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pyrgomorphidae
Brunner von Wattenwyl, 1874
Norsk(e) navn:
Hører til: gresshopper,
rettvinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 475, 5 i Europa
Habitat: mellom vegetasjon
Utbredelse: mest i tropiske områder
Delgrupper:

Pyrgomorphidae er en gruppe av rettvingene (Orthoptera) og tilhører en familiegruppe blant gresshoppene. Denne familien av tropiske gresshopper har størst artsmangfold i Afrika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store, oftest tunge og trege, gjerne grønne gresshopper. Hoppebeina er forholdsvis dårlig utviklet, disse artene hopper sjelden. Hodet er noe kjegleformet, antennene nokså kraftige. Mange arter har påfallende fargemønstre i rødt, hvitt eller blått. De fleste har reduserte vinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dictyophorus spumans, et eksempel på en fargerik art

Pyrgomorphidae er planteetere og finnes gjerne krypende rundt i vegetasjonen. De er vanligvis temmelig trege insekter, som stoler på kamuflasje eller giftighet for å unngå å bli spist. Noen er utmerket kamuflert og ligner kvister, mens andre har skrikende farger som signaliserer at de er giftige. Dersom de blir truet, kan de sprute irriterende væske eller skille ut et giftig skum. Disse stoffene kan også være temmelig giftige for mennesker. De legger vanligvis eggene sin epå bakken, men noen ganger i råtnende ved, eller i jordsmonnet som har dannet seg rundt epifytter på trestammer. Noen arter kan leve delvis i vann. En del arter er selskapelige.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

De fleste Pyrgomorphidae er ikke regnet som skadedyr, men enkelte kan gjøre noe skade på dyrkede vekster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien er utbredt i tropene over det meste av verden. De fleste artene lever i Afrika og på Madagaskar, mens de fleste slektene finnes i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]