Putney Bridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Putney Bridge
Typebuebro
StedLondon
Åpnet1886
ErstatterPutney Bridge
StrekningA219
Lengde213 m
Bredde23 m
KrysserThemsen
Materialegranitt[1]
Kart
Putney Bridge
51°28′00″N 0°12′48″V

Putney Bridge er en buebro over Themsen i det vestlige London. Broen ble åpnet i 1886, og binder sammen Fulham i nord med Putney i sør. Dagens bro er den andre broen på stedet.

Opprinnelig bro[rediger | rediger kilde]

De første planene om å bygge en bro ble lansert i 1671. Forslaget møtte stor motstand, og ble nedstemt i parlamentet. Kampen for en bro fortsatte imidlertid. I 1720 fikk statsminister Robert Walpole problemer da han skulle krysse elven med ferje. Ferjen var på andre siden av elven, og ferjemennene ignorerte Walpoles rop om å bringe han over. Seks år senere, med Walpoles støtte, ble et nytt forslag om å bygge en bro lansert. Broen skulle gå fra byen Fulham til byen Putney. Flere forslag til hvordan broen skulle se ut ble vurdert, og valget falt på Sir Jacob Ackworths forslag. Thomas Philips fikk oppdraget med å bygge broen. Byggingen tok kun åtte måneder. I 1729 ble broen, med navnet Fulham Bridge, åpnet.

Den første broen på stedet.

Broen var av tre og hadde en lengde på 234 meter. Av 26 bueåpninger var den midtertste gjort stor nok til at båter kunne passere under broen. Broen var privateid, og kryssing av broen var avgiftsbelagt. På midten av 1800-tallet oppsto det etter hvert misnøye med broen. Det var vanskelig for båter å passere under, og det tok ofte lang tid å krysse broen, blant annet på grunn av økt befolkning i området. En utvidelse av broen i 1872 gjorde forholdene bedre for båttrafikken, men problemet med trengsel på broen vedvarte. I 1880 ble flere broer, blant annet Fulham Bridge, kjøpt av det offentlige og gjort avgiftsfrie. I en påfølgende tilstandsrapport utarbeidet av Sir Joseph Bazalgette, sjefsingeniør i Metropolitan Board of Works, fremgikk det at broen var i svært dårlig stand. Planer ble således lagt for å rive broen, og bygge en ny.[2]

Nåværende bro[rediger | rediger kilde]

Den nye broen ble utformet av Sir Joseph Bazalgette, som også bygget Hammersmith Bridge. Broen åpnet i 1886, nå med navnet Putney Bridge.[2] Putney Bridge ble fredet i 1983.[1] Sommeren 2014 ble Putney Bridge stengt for all biltrafikk på grunn av reparasjonsarbeider. Broen er forventet å åpne igjen i oktober 2014.[3][4] Nærmeste undergrunnsstasjon er Putney Bridge Tube Station, beliggende ved broens nordende.

Putney Bridge om kvelden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]