Puritanerdrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De engelske puritanernes karakteristiske klesdrakt i svart var en forenklet utgave av den flamske barokkmoten omkring 1620. Pilgrims Going To Church av George Henry Boughton er malt i 1867

Puritanerdrakt (på engelsk Purtian dress) er den klesdrakten som Oliver Cromwells engelske puritanerne bar da de reiste over til Amerika som «pilegrimene» med «Mayflower» i 1621. Dette er en forenklet utgave av den flamske barokkdrakten som var på moten omkring 1620. Draktene mangler for eksempel de rike kniplingsarbeidene og sløyfene som ellers var vanlig i overklassemoten.

Puritanernes drakter var sydd av svart eller billigere, grått stoff. Mennene bar folderike knebukser og tilhørende vams, køllert eller flasketrøye med skjøter i form av flasker (fliker), og store, hvite bladkrager. Over dette ble det båret kappe i spansk, rundskåret stil og en høy filthatt med tilspisset pull, på engelsk gjerne kalt capotain, på hodet. På beina ble det båret høye kravestøvler i tidens mote.

Puritanermoten fra 1620 levde videre blant de europeiske nybyggerne i Amerika, og kom tilbake til Europa i en noe modernisert utgave på slutten av 1700-tallet da fredsavtalen etter De forente staters krig med England skulle undertegnes i Paris. Den «nye» drakten var laget av ull og uten overdrevne utsmykninger. Den påvirket særlig den engelske, borgerlige mannsdrakten. I Tyskland fikk den tilnavnet wertherdrakt etter den den romantiske hovedpersonen i Goethes roman Den unge Werthers lidelser som ble beskrevet med en slik moderne, ungdommelig og «reformvennlig» fritidsdrakt. I Frankrike ble stilen kalt á l'anglaise («på engelsk vis») som en klar motsetning til rokokkomotens silkebroderte mannsdrakt a la française («på fransk vis») som var preget av et tilnærmet evig hoffliv.

Galleriet viser avbildninger av puritanerdrakter tolket i patriotiske historieillustrasjoner av Jean Leon Gerome Ferris (1863–1930).

Se også[rediger | rediger kilde]