Pult

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammel skolepult fra Tveten skole i Porsgrunn. Dette er en pult beregnet på ett barn; ofte var klasserommene utstyrt med dobbeltpulter der elevene satt to og to sammen
Gammel skolepult fra Tveten skole i Porsgrunn; noen skolepulter hadde lokk med plass til oppbevaring av skolebøker og skrivesaker.
Gammel, tysk skolepult med skifertavle, griffelpennal og viskekluter. Slike pulter ble benyttet til inn på 1960-tallet.

Skolepulter var de vanlige arbeidsplassene for skoleelever i mange år. De besto av sitteplass og arbeidsflate i ett stykke, vanligvis med en hylle under bordplaten. Størrelsen var gjerne tilpasset til barn av forskjellig størrelse. Sitteplassen var laget som en kort benk. Innstigningen var fra begge sider, og pulten fantes i både en- og toeleversvariant.

Skriveflaten var gjerne svakt hellende mot eleven, og der kunne være en renne til å legge fra seg blyanter og penner. Blekkhuset hadde ofte sitt eget hulrom.

I etterkrigstiden ble slike pulter etterhvert faset ut til fordel for løse stoler og bord. Navnet pult ble hengende igjen, men er etterhvert i ferd med å bli mindre brukt.

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Skrivepult var et lite, enkelt skrivebord med tilhørende (løs) stol. Fra gammelt hadde man også pulter som man sto ved når man skrev eller leste.