Pseudosphinx tetrio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pseudosphinx tetrio
Nomenklatur
Pseudosphinx tetrio
Linnaeus, 1771
Hører til
Macroglossinae,
svermere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: larven på sjasmin (Plumeria og Jasminum)
Utbredelse: Sør-, Mellom- og det sørlige Nord-Amerika

Pseudosphinx tetrio er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store og robuste arten er en av de største svermerne.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn 125 – 140 mm) og robust, gråspraglete svermer med spoleformet kropp og smale vinger. Hodet er stort og bredt, sugesnabelen temmelig lang. Antennene er tynne med en tydelig krok ytterst, snaut halvaprten så lange som forvingene. Brystet er tett kledt med grå hår, to tynne svarte linjer løper fra bakhjørnene mot midten. Bakkroppen er mørkegrå med smale, lysegrå tverrstriper ytterst på hvert ledd og en bred, diffus, grå midtstripe. Forvingen er spraglet i brunt, grått og hvitt, med en liten, svart lengdeflekk ved roten. Ytterkanten er bølgeformet. Bakvingen er mørkt gråbrun med en diffus, lys flekk ved bakhjørnet. Den store larven er glinsende svart med gule tverrstriper, hodet er rødt. På det bakerste bakkroppsleddet sitter et langt, svart, trådformet horn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på forskjellige busker og trær, blant andre i slektene Plumeria, Jasminum og Allamanda. Noen av vertsplantene har giftig melkesaft. Disse giftstoffene sjenerer ikke larven, som tvert imot bruker dem til å beskytte seg. De sterke fargene signaliserer at den er giftig. De voksne svermerne besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

P. tetrio finnes fra Paraguay og det sørlige Brasil i sør til de sørligste statene i USA (Florida, Texas, Arizona) i nord, streifere er funnet noe lenger nord. Den er også nokså vanlig på øyene i Vestindia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Carter, D. (1994) Sommerfugler fra hele verden. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0438-0
  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]