Hopp til innhold

Prosa-Lancelot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustave Dorés illustrasjon av kong Arthur og Merlin for lord Alfred Tennysons fortellende dikt Idylls of the King, 1868

Prosa-Lancelot, også kjent som Vulgate-syklusen eller Lancelot-gralen, eller også Pseudo-Map-syklusen, er den mest betydelige kilden til legenden om kong Arthur som er skrevet på fransk. Det er en rekke på fem bind i prosa som forteller om søken etter den hellige gral og romansen mellom Lancelot og Guinevere. De viktigste delene er skrevet fra tidlig på 1200-tallet, men litteraturforskningen har få svar på forfatterskapet. En tilskrivelse til den walisiske skribenten Walter Map er ikke lenger troverdig da han døde for tidlig til at han kan være forfatteren, derav betegnelsen «pseudo-Map» for den ukjente forfatteren. Denne syklusen var en av de viktigste kildene til Thomas Malory da han skrev Le Morte d'Arthur (Arthurs død).

Utvidet kristen omforming

[rediger | rediger kilde]

Prosa-Lancelot legger til en intrigerende dimensjon til tradisjonen om kong Arthur ved å fortsette de kristne temaene ved å ekspandere fortellingene om den hellige gralen og gjenfortelle riddernes strevsom søking. I løpet av denne perioden får materialet både en mer historisk som religiøs retning med fortellinger som omfatter Arthur og Merlins død, hovedsakelig ved å trekke veksler tilbake til NenniusHistoria Brittonum. Verket kombinerer også elementer fra Det gamle testamente med Marlins fødsel, og dennes magiske opprinnelse er konsistente med de som er fortalt av Robert de Boron, ved at han er sønnen til en djevel og en menneskelig mor som angrer sine synder og er døpt. Merlin blir omformet til en profet og gitt muligheten av Gud til se framtidige hendelser.

Seksjoner

[rediger | rediger kilde]

Verket er inndelt i fem seksjoner. De siste tre er faktisk de første som ble skrevet en gang på 1210-tallet. De to første kom senere, en gang rundt 1230-tallet.

Estoire del Saint Grail (Historien om den hellige gral), om Josef fra Arimatea og hans sønn Josephus som førte den hellige gral til Britannia. Til denne seksjonen legger Vulgate Suite du Merlin (Vulgate-Merlin fortsettelse) til flere av Arthurs tidligste begivenheter.

Lancelot propre, den lengste delen og utgjør halvparten av hele syklusen, handler om hendelsene til Lancelot og de andre ridderne av det runde bord, og affæren og utroskapen mellom Lancelot og Guinevere.

Queste del Saint Graal (Søken for den hellige gral) handler om letingen etter den hellige gral og dens ferdiggjøring av Galahad.

Mort Artu (Arthurs død) handler om kongens død, forsaket av Mordred og kongedømmets sammenbrudd.

Dette verket ble snart etterfulgt av et nytt verk som kalles for Post-Vulgate-syklusen. Det er skrevet i tidsrommet 1230 og 1240, og basert på Prosa-Lancelot eller Vulgate-syklusen (derav betegnelsen), men det senere verket skiller seg fra den første på mange måter.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Utgaver

Den første engelske oversettelsen av Vulgate-syklusen og Post-Vulgate-syklusen ble redigert av Norris J. Lacy. Bind 1–4 innhold hoveddelen.

  • Lacy, Norris J. (red.) (1. desember 1992): Lancelot-Grail: The Old French Arthurian Vulgate and Post-Vulgate in Translation, bind 1 av 5. New York: Garland. ISBN 0-8240-7733-4.
  • Lacy, Norris J. (red.) (1. august 1993): Lancelot-Grail: The Old French Arthurian Vulgate and Post-Vulgate in Translation, bind 2 av 5. New York: Garland. ISBN 0-8153-0746-2.
  • Lacy, Norris J. (red.) (1. mars 1995): Lancelot-Grail: The Old French Arthurian Vulgate and Post-Vulgate in Translation, bind 3 av 5. New York: Garland. ISBN 0-8153-0747-0.
  • Lacy, Norris J. (red.) (1. april 1995): Lancelot-Grail: The Old French Arthurian Vulgate and Post-Vulgate in Translation, bind 4 av 5. New York: Garland. ISBN 0-8153-0748-9.
  • Lacy, Norris J. (red.) (1. mai 1996): Lancelot-Grail: The Old French Arthurian Vulgate and Post-Vulgate in Translation, bind 5 av 5. New York: Garland. ISBN 0-8153-0757-8.
Forskning
  • Lacy, Norris J. (red.) (2000): The Lancelot-Grail Reader. New York: Garland. ISBN 0-8153-3419-2.
  • Kennedy, Elspeth (1986): Lancelot and the Grail: A Study of the Prose Lancelot. Clarendon Press.
  • Kennedy, Elspeth (1980): Lancelot Do Lac, the Non-Cyclic Old French Prose Romance, Two Volumes. Oxford.
  • Corrie, Marilyn: «Self-determination in the post-vulgate suite du Merlin and Malory’s le Morte d’Arthur». Medium Aevum. 73.2 (2004): 273–89.
  • Goodman, Jennifer R. (1988): The Legend of Arthur in British and American Literature. Boston: Twayne Publishers.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]