Promillemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dräger promillemåler

Promillemåler (også kalt alkometer, alkotester, alkoholtester) er et måleinstrument i form av et håndapparat som brukes ved alkotest eller promillekontroll for å estimere mengden av alkohol i en persons blod gjennom en prøve av utåndingsluften.

Apparatet brukes av politi eller veimyndigheter til test av bilførere ved trafikkontroll, men også av militæret og på sykehus. Politi- og lensmannsetaten i Norge benytter apparater fra tyske Dräger.

En type alkometer er basert på et krystallisk stoff i apparatet som skifter farge avhengig av alkoholinnholdet i utåndingsluften som pustes inn i apparatet. Den angir eksakt promilleverdi. Den andre angir eksakt promille ved et umiddelbart viserutslag på en skala.

Alkometer med halvleder[rediger | rediger kilde]

Disse alkometrene er elektroniske og virker ved at du blåser inn i et munnstykke som monteres på siden av alkometeret. Når luften passerer halvledersensoren blir alkoholmolekylene omdannet til en elektrisk spenning som sensoren så tolkes til et lesbart resultat på et display.

Problematikken ved denne type sensorer er at den ikke er spesielt nøyaktig. De første 10-20 testene viser den kanskje innenfor en rimelig margin, men resultatene blir fort veldig svingende.

Alkometer med krystallisk stoff[rediger | rediger kilde]

Disse er av typen som de fleste kjenner fra politiet, sykehus og militæret. De blir også brukt i behandlingssektoren hvor det er behov for å teste mange forskjellige personer, noen ganger innenfor korte intervaller. Det som kjennetegner en brenselscelle er at den kun reagerer på alkohol og at resultatene er konsistente. Nøyaktigheten til de forskjellige typene alkometere varierer allikevel da cellens størrelse har betydning for hvor presist et resultat instrumentet kan vise.

Et munnstykke blir plassert på alkometeret (noen har innbygget munnstykke som man kan blåse direkte i). Når luften passerer en brenselscellen blir det laget ektrisk strøm som alkometeret ved hjelp av en algoritme omregner til en promille som vises i et display.

Krystalliske alkometere finnes både for privat- og profesjonell bruk. Brenselscellene i de profesjonelle alkometrene er typisk større og kan derfor gi et mer presist resultat. Dessuten kan disse instrumentene ta et stort antall tester uten at det er behov for service eller vedlikehold.   [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TestDeg AS (1. november 2014): De 4 alkometer typer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]