Promillemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dräger promillemåler

Promillemåler (også kalt alkometer, alkotester, alkoholtester) er et måleinstrument i form av et håndapparat som brukes ved alkotest eller promillekontroll for å estimere mengden av alkohol i en persons blod gjennom en pustprøve av utåndingsluften.

Apparatet nyttes gjerne av politi eller veimyndigheter til test av bilførere ved trafikkontroll. Politi- og lensmannsetaten i Norge benyttet apparater fra tyske Dräger.

Det finnes tre ulike typer alkometre. Den ene er basert på et krystallinsk stoff i apparatet som skifter farge avhengig av alkoholinnholdet i utåndingsluften som pustes inn i apparatet. Den andre er angir eksakt promille ved et umiddelbart viserutslag på en skala. Den tredje (Halv-leder) viser ganske nøyaktig resultater de første 10-20 gange, etter det vil den svinge ganske mye.

Halv-leder alkometer

Disse alkometre er elektroniske og virker ved at du blåser inn i et munnstykke som settes i siden på alkometeret. Når luften passerer halv-leder sensoren blir alkoholmolekylene omdannet til en elektrisk spenning, som sensoren omdanner til et lesbart resultat i displayet.

Problematikken ved denne type sensorer er at den ikke er spesielt nøyaktig. De første 10 tester viser den kanskje innenfor en rimelig margin, men resultatene blir fort meget svingende.

Alkometer med brenselcelle (personlig bruk)

Du plasserer et munnstykke på alkometeret (noen har innbygget munnstykke, hvor du kan blåse direkte i dem) Når luften passerer brenselscellen blir denne omdannet til en elektrisk strøm, som alkometeret ved hjelp av en algoritme omregner til en promille som vises i displayet.

Det som kjennetegner en brenselscelle er at den kun reagerer på alkohol og at repeterbarheten er høy. Nøyaktigheten på de forskjellige typene varierer dog, da cellens størrelse har betydning for hvor presist et resultat instrumentet kan framvise.

Alkometer med brenselcelle (profesjonelt bruk)

Disse er av typen som de fleste kjenner fra politiet, hospitaler og militæret. De blir også brukt i behandlingssektoren, hvor det er behov for å teste mange forskjellige personer, noen ganger innen for korte intervaller.

Et munnstykke plasseres på baksiden eller toppen av alkometeret, hvor testpersonen deretter skal blåse i. Når lufter passerer gjennom munnstykket trekker alkometeret selv en  liten mengde luft inn som den analyserer på samme måte som ved et alkometer til personlig bruk.

Brenselscellene i de profesjonelle alkometre er typisk større og kan derfor gi et mer presist resultat. Dessuten kan disse instrumentene ta veldig mange tester uten at det er behov for service eller vedlikehold.   [1]      

Mengden alkohol måles i promille. Ifølge Norges lover er den øvre grense for alkoholpromille ved føring av bil 0,2 promille, og for båt er den 0,8 promille.

I Frankrike er det påbudt med alkometer i biler for egenkontroll [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TestDeg AS (1. november 2014): De 4 alkometer typer
  2. ^ NRK (3. juli 2012): Husk alkometer på bilferie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Promillemålere – bilder, video eller lyd


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.