Progressive Unionist Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Progressive Unionist Party
Stiftet1979
LandStorbritannia
HovedkontorBelfast
IdeologiUnionisme, demokratisk sosialisme
Nettstedhttp://www.pupni.com/
ErstatterIndependent Unionist Group

Progressive Unionist Party (PUP) er et nordirsk lojalistisk parti. Det ble dannet i 1979, og hadde sitt utspring i Independent Unionist Group i Shankillområdet i Belfast. Partiet er knyttet til den paramilitære gruppen Ulster Volunteer Force (UVF). I det politiske spekteret befinner det seg på venstresiden, med hovedtyngden av medlemmer og velgere i Belfasts arbeiderklasse.

I 1994 ble PUPs leder Hugh Smyth overborgermester i Belfast. To år senere sikret partiet seg to representanter, Billy Hutchinson og David Ervine, i Nord-Irlands forum, der samtalene som ledet frem til Belfastavtalen i 1998 foregikk. De fikk også to representanter i Den nordirske forsamling, men mistet det ene setet i 2003. I lokalvalget i 2005 fikk partiet dårlig oppslutning, og beholdt bare to plasser i lokalråd.

Under en feide mellom UVF og Loyalist Volunteer Force ble fire personer drept av UVF i Belfast. Dette førte til at den britiske regjeringen ikke lenger anerkjente UVFs våpenhvile, og partiet begynte dermed en diskusjon om hvorvidt man skulle kutte båndet til UVF. Forslaget om å bryte med organisasjonen ble nedstemt på partiets landsmøte i oktober 2005.

I mars 2006 ble partilederen Dawn Purvis, som er forsker ved University of Ulster, utnevnt til uavhengig medlem av Northern Ireland Policing Board.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]