Progressive Unionist Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Progressive Unionist Party
LandStorbritannia
Grunnlagt1979
ForgjengerVolunteer Political Party
ErstatterIndependent Unionist Group
HovedkvarterBelfast
IdeologiUnionisme demokratisk sosialisme
Politisk posisjonVenstresiden
Farge     blå
Nettstedwww.pupni.com

Progressive Unionist Party (PUP) er et nordirsk lojalistisk parti. Det ble dannet i 1979, og hadde sitt utspring i Independent Unionist Group i Shankillområdet i Belfast. Partiet er knyttet til den paramilitære gruppen Ulster Volunteer Force (UVF). I det politiske spekteret befinner det seg på venstresiden, med hovedtyngden av medlemmer og velgere i Belfasts arbeiderklasse.

I 1994 ble PUPs leder Hugh Smyth overborgermester i Belfast. To år senere sikret partiet seg to representanter, Billy Hutchinson og David Ervine, i Nord-Irlands forum, der samtalene som ledet frem til Belfastavtalen i 1998 foregikk. De fikk også to representanter i Den nordirske forsamling, men mistet det ene setet i 2003. I lokalvalget i 2005 fikk partiet dårlig oppslutning, og beholdt bare to plasser i lokalråd.

Under en feide mellom UVF og Loyalist Volunteer Force ble fire personer drept av UVF i Belfast. Dette førte til at den britiske regjeringen ikke lenger anerkjente UVFs våpenhvile, og partiet begynte dermed en diskusjon om hvorvidt man skulle kutte båndet til UVF. Forslaget om å bryte med organisasjonen ble nedstemt på partiets landsmøte i oktober 2005.

I mars 2006 ble partilederen Dawn Purvis, som er forsker ved University of Ulster, utnevnt til uavhengig medlem av Northern Ireland Policing Board.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]