Proctorenyxidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Proctorenyxidae
Nomenklatur
Proctorenyxidae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieProctotrupoidea
Økologi
Antall arter: 2
Utbredelse: Øst-Asia
Inndelt i

Proctorenyxidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. De er svært sjeldne og man kjenner bare to arter. Ingenting er kjent om biologien deres, men det er sannsynlig at de er parasitoider.

Navneforvirring[rediger | rediger kilde]

Til tross for at familien bare omfatter to kjente arter og bare har vært kjent i ca. 15 år, har det allerede blitt brukt flere navn på denne. Kozlov (1994) beskrev arten Renyxa incredibilis fra Øst-Sibir og plasserte denne i den nye familien Renyxidae. I 1999 endret Lelej og Kozlov navnene til Proctorenyxa og Proctorenyxidae, da de opprinnelige navnene var opptatt av andre grupper. I mellomtiden hadde imidlertid Yang (1997) beskrevet slekten Hsiufuropronia fra Kina, og denne viste seg å være identisk med Renyxa. Dermed blir det eldste, gyldige navnet for slekten Hsiufuropronia, mens det eldste, gyldige navnet for familien er Proctorenyxidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store (10 – 14 mm), svarte vepser. Antennene er trådformede, omtrent så lange som hodet og forkroppen til sammen, og består av 15 ledd hos hannen. Hodet er mye bredere enn langt, firkantet med litt "uthulet" bakhode, med nokså små fasettøyne og tre punktøyne (ocelli) i pannen. Det er skilt fra forkroppen med en markert "hals". Forkroppen (thorax) er mye lengre enn bredt, med markerte lister og furer, pronotum (fremst) og propodeum (bakerst) er begge forholdsvis store. Beina er middels lange og kraftige. Forvingen er nokså stor, lett røykfarget, med et tydelig, men nokså lite vingemerke (pterostigma). I den innerste delen har den en kraftig åre langs framkanten og to lengdeårer lenger bak i vingen. Disse to årene blir krysset av to gjennomgående tverr-årer slik at den er tre lukkede celler som ligger bak hverandre bak vingemerket. I vingens bakerste del er det en hakeformet, fortykket åre (analåre), i den ytre delen tre lengdeårer. Bakkroppen (gaster) er festet til forkroppen med en "stilk" (petiolus) som errundt halvparten så lang som bakkroppens hoveddel, som er oval og har sju klart adskilte ryggplater (tergitter).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ingenting er kjent om dette.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kozlov, M.A. (1994) Renyxidae fam.n., a new remarkable family of parasitic Hymenoptera (Proctotrupoidea) from the Russian Far East. Far Eastern Entomologist 1: 1-7. [1]
  • Lelej, A.S. & Kozlov, M.A. (1999) Proctorenyxidae nom.n. and Proctorenyxa nom.n., new replacement names for Renyxidae Kozlov, 1994 and Renyxa Kozlov, 1994 (Hymenoptera, Proctotrupoidea). Far Eastern Entomologist N74: 6-7. [2]
  • Yang, (1997) (Beskrivelse av Hsiufuropronia chaoi) Wuyi science Journal 13: 101-105.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]