Lydkort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et Sound Blaster Live! Value lydkort, karakteristisk for dagens PCI-lydkort.

Lydkort er en utvidelseskomponent for en datamaskin som ved hjelp av dataprogrammer brukes for å spille av og spille inn lyd.

Interne lydkort er ofte et innstikkort med standardgrensesnittet PCI, men kan også være integrert på hovedkortet. For eksterne lydkort til halv- eller helprofesjonelt bruk er FireWire standarden, men det finnes også eksterne lydkort med USB-grensesnitt.

Moderne lydkort håndterer som sin hovedoppgave digital lyd (D/A- og A/D-konvertering), men ofte har lydkort også et MIDI-grensesnitt med en innebygget MIDI-synthesizer. De første lydkortene til personlige datamaskiner på begynnelsen av 90-tallet hadde bare synthesizer, slik som AdLib.

Det finnes lydkort som har lydutgang, joystickinngang og mikrofoninngang.

Noen kjente lydkortfabrikanter[rediger | rediger kilde]

Drivere[rediger | rediger kilde]

For å bruke et lydkort trenger de fleste operativsystemer en spesiell driver.

  • Microsoft Windows benytter proprietære drivere som kommer fra fabrikantene av lydkortet og blir gitt til Microsoft som distribuerer dem videre med operativsystemet. Noen ganger må enkelte drivere lastes ned fra Internett og installeres.
  • Linux-kjernen som brukes i Linux-distribusjoner har to forskjellige driver-arkitekturer, Open Sound System og ALSA (Advanced Linux Sound Architecture). Begge inkluderer drivere for de fleste kort. Lydkortprodusentene selv produserer sjelden egne drivere for Linux.
  • Spesifikasjonene for Universal Serial Bus (USB) definerer et standard grensesnitt for lydkort til å kobles mot operativsystemet, USB audio device class, tillater en enkelt driver til fungere med ulike USB-lydkort.

Koblinger[rediger | rediger kilde]

De fleste lydkort-produsenter holder fast ved Microsofts PC99-standard for å fargekode de eksterne koblingene.[1]

Farge Funksjon
  Rosa Analog mikrofon-inngang.
  Blå Analog inngang.
  Limegrønn Analog utgang for hoved-stereosignal (front-høytalere).
  Svart Analog utgang for bak-høyttalere.
  Oransje S/PDIF digital utgang (noen ganger brukt som en analog utgang for en midtstilt høyttaler)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 30. september 2007. Archived from the original on 30. september 2007. Besøkt 13. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]