Derrick Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Derrick Jensen
Født19. desember 1960[1][2] (59 år)
Utdannet ved Colorado School of Mines, Eastern Washington University
Beskjeftigelse Romanforfatter, skribent, miljøverner, filosof
Nasjonalitet USA
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk
Medlem av Deep Green Resistance
Nettstedhttp://www.derrickjensen.org
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Derrick Jensen (født 19. desember 1960) er en amerikansk forfatter og miljøverner som bor i det nordlige California. Han har en bachelorgrad i Mineral Engineering Physics fra Colorado School of Mines og en M.F.A. i Creative Writing fra Eastern Washington University. Han har også undervist i kreativ skriving ved Pelican Bay fengsel og Eastern Washington University.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Jensen har markert seg ved sitt syn på den industrielle sivilisasjonen som fundamentalt ødeleggende, og ønsker å se dens sammenbrudd snarest mulig. Hans interesse for urfolks filosofi, levemåte og verdier, samt hans biosentriske tilnærming til naturen, antyder en ideologisk tilhørighet til økoanarkismen og dypøkologien. Jensen gir sin fulle støtte til sabotasjeaksjoner utført av eksempelvis Animal Liberation Front eller Earth Liberation Front i dyrenes eller naturens navn. Vedrørende sin egen aksjonsform, skriver han i A Language Older Than Words og essayet «Actions Speak Louder Than Words»[3] at han hver morgen spør seg selv om han skal sprenge en demning eller fortsette å skrive. «Jeg sier til meg selv at jeg burde fortsette å skrive, selv om jeg ikke er sikker på om det er riktig. Jeg har skrevet bøker og drevet aktivisme, men det er verken mangelen av ord eller aktivisme som dreper laksen her i nordvest. Det er demningene.»

Hittil har Jensen forfattet fjorten bøker (noen i samarbeid med bl.a. George Draffan), i hvilke han kritiserer flere aspekter ved det han ser som en voldelig, fremmedgjort og ikke minst destruktiv sivilisasjon (med hensyn til naturen og dyrelivet, men i høyeste grad også medmenneskelige forhold). De fleste bøkene kan betegnes som dokumentarromaner, ved at Jensen gjerne blander – og sammenlikner – svært personlige opplevelser, som farens seksuelle misbruk av ham som barn, med gjenfortellinger og betraktninger av nylige eller historiske hendelser, forskningsmateriale, statistikker, og så videre. Mens noen av verkene hans, som A Language Older Than Words og The Culture of Make Believe, dekker et bredt spektrum av temaer, er andre mindre generelle: Strangely Like War handler om avskoging, mens han i Welcome to the Machine kritiserer vitenskapen, overvåkning og moderne menneskers behov for kontroll. I Walking on Water påstår Jensen at «de fleste elsker å lære, selv om de fleste også hater å gå på skolen» og stiller spørsmål om hvorfor det er slik. Med dette som utgangspunkt presenterer han sine tanker om utdannelse og læring, delvis på bakgrunn av sin erfaring som foreleser.

Publiserte verker[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Standup Tragedy (liveopptak på CD, 2003)
  • The Other Side of Darkness (liveopptak på CD, 2004)
  • Now This War Has Two Sides (liveopptak på CD, 2008)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Derrick Jensen, 36217
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Derrick Jensen, 261447
  3. ^ Jensen, Derrick (1998). «Actions Speak Louder Than Words». Arkivert fra originalen 7. februar 2007. Besøkt 30. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]