Hopp til innhold

Prestekongen Johannes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Preste» («Prestekongen Johannes») som keiseren av Etiopia, sittende på tronen over et kart over Øst-Afrika på et atlas laget av portugisere for dronning Maria I av England, 1558. I dag bevart på British Library).

Prestekongen Johannes har sin opprinnelse i en legende om at det fantes en stor kristen hersker i Det fjerne østen som både var prest og konge, og som ville komme de kristne til unnsetning i kampen mot muslimene[1]. Denne legenden ble nok mest populær i forbindelse med tiden med korstogene, og det sies at en av Henrik Sjøfarerens motiver for å utforske Afrikas vestkyst var å finne denne «Prestekongen Johannes». Han mente at det kristne riket befant seg sør i Afrika.


Prester Johannes hos Bar Hebraeus[rediger | rediger kilde]

Bar Hebraeus ser ut til å kalle forgjengeren til Djengis Khan for Johannes, og at denne Johannes trolig blir forbundet med prestekongen Johannes, ettersom Djengis blir utpekt av Gud til å overta Johannes' kongedømme, og således tolkes Djengis som den nye «Prestekongen Johannes». Det følgende sitatet (oversatt fra engelsk) handler historisk sett om Djengis liv, men hvor Bar Hebreus presenterer historien slik de ofte ble fortalt på den tiden:

I året 1202/1203 da 'ÛNK KHÂN, det er Johannes, de kristnes konge, som regjerte over en stamme av hunnerbarbarere som kalles KRIT, gikk Djengis Khan i hans tjeneste. Og da 'ÛNK KHÂN så hans utmerkede visdom og hvor mye han forbedret seg dag for dag, ble han sjalu på ham og planla å fange ham for så å drepe ham. To av 'ÛNK KHÂNs menn fikk varslet Djengis ... og han og hans menn flyktet unna om natten. Flere ganger møttes de to partene til kamp...helt til 'ÛNK KHÂN ble drept. ...

Og det er riktig å vite at denne Kong Johannes av Krîth ikke ble frastøtt for ingenting, men bare fordi han i sitt hjerte hadde forlatt frykten for Herren Kristus, som hadde velsignet ham, og at han hadde tatt seg en kone av en kinesisk stamme som kalles Kârâketâ. Han sviktet sine fedres religion og tilba fremmede guder, og derfor tok Gud bort hans kongedømme og gav det til en som var bedre enn ham. ... Og på den tiden stod det fram vanlig mann av tatarene, som ifra dypet av vinteren, i all frost og kulde som eksisterer i dette landet, gikk nesten naken gjennom fjellene og på moene i mange dager. Denne mannen stod fram og sa: «Jeg kommer fra Gud, og han sa til meg: Jeg har gitt hele verden til TEMÛRKHÎN og hans sønner. Og jeg har gitt ham navnet Djengis Khan»...

Chronicon Syriacum. Oversatt til engelsk av Budge: The Chronography of Gregory Abu'l-Faraj 1225-1286, s.352-353

Mongolene forsøkte å opprette en allianse med det kristne Europa mot nettopp muslimene, og det kan ha ført til at noen så på Djengis Khan som den rettmessige prestekongen. Men siden navnet ikke var det samme, måtte det lages en dekkhistorie.

Etiopia[rediger | rediger kilde]

Legenden om Prestekongen Johannes kan ha sitt utspring i kongeriket Aksum, som ble kristnet i 300 e.kr. Da muslimene erobret Nord-Afrika på 600-tallet, ble Aksum isolert. Dette kristne kongeriket, der kongen både var patriark og monark, kan så ha blitt til legenden om Prestekongen Johannes. En utsending fra Portugal besøkte kongeriket i 1480-årene, men fant da et fattig og svakt land som ikke kunne bidra med noe i kampen mot muslimene.


Prestekongen Johannes forekommer i Freisings våpen fra 1300-tallet, som pave Benedikt XVI inkluderte i sitt pavelige våpen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Prester John». www.infoplease.com. Besøkt 5. mai 2016.