Presidentens slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Presidentens slott
PresidentialPalaceHelsinkiApr2007.JPG
Beliggenhet
AdressePohjoisesplanadi 1, Mariankatu 2
Land FinlandRediger på Wikidata
KommuneHelsingfors
Historiske fakta
FormålEmbetsbolig, kontorbygning
EierFinlands president
Arkitekt Carl Ludvig Engel, Pehr Granstedt[1][2]Rediger på Wikidata
Stilretningnyklassisistisk arkitektur
Etablert1815[2]
Kart
Kart
Presidentens slott
60°10′06″N 24°57′23″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (fi) · Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (sv)

Presidentens slott er en av den finske presidentens embedsboliger. Slottet er beliggende ved Salutorget i bydelen Kronohagen i Helsingfors.

Rom og innredning[rediger | rediger kilde]

Slottet har ca. 100 rom i tre ulike etasjer. Den første etasjen inneholder arbeidsrom for personalet og presidentens kanselli samt kjøkken og badstue. Den andre etasjen er representasjonslokaler. Den tredje etasjen har vært brukt som presidentens privatetasje. De helt private rommene er en ordinær leilighet med tre rom og kjøkken.[3]

Representasjonsetasjen inneholder:

  • Rikssalen - slottets største rom. Her tar presidenten imot gjestene på selvstendighetsballet, middager for diplomatkorpset og festmiddager for besøkende statsoverhoder. Før 1918 ble salen anvendt som keiserens tronsal. Salen ble bygget i 1907 for lantdagsreformen, som krevde en større festsal for lantdagens festligheter. Arkitekt Ahrenberg planla salen med St. Georgssalen i Vinterpalasset som forbilde.
  • Matsalen - Et stort rom som brukes for bevertning ved selvstendighetsballene. Takmaleriene i det hvelvede taket ble laget av Alexander Engel.
  • Speilsalen - Har sitt navn fra en langvegg dekket med speil, som gir en illusjon av vinduer. Salen ble tidligere brukt som ballsal, og som tronsal før Rikssalen ble bygget.
  • Salongen - Tidligere kalt den gule salongen. Her tar presidenten imot delegasjoner og offisielle gjester. Her akkrediteres også diplomater. I den russiske perioden ble rommet kalt keiserinnens store kabinett. Møblementet kommer fra St. Petersburg. Det var tidligere i keiserinnens etasje. Parketten inneholder åtte ulike treslag. De opprinnelige møblene ble flyttet til Smolna under riksforstander Mannerheims tid.
  • Presidentens arbeidsrom - Her holdes også presidentens tradisjonelle nyttårstale.

I slottet finnes også: den gotiske salen, røde salongen, makenes rom og biblioteket.


Slottet har mange kunstverk av kjente finske kunstnere, blant annet Albert Edelfelt og Walter Runeberg. De fleste av kunstverkene ble kjøpt i perioden 1850-90, og tilhører de keiserlige samlingene, som ble bygget opp for å støtte de unge finske kunstnerne. Møblene går oftest i empirestil og blandes med en del nystiler som nyrokokko. Også nyrenessansen er godt representert i slottet gjennom gjenstander som er flyttet fra keiserens residens i Villmanstrand. En del av de opprinnelige gjenstandene er også blitt flyttet til Gullranda, Villa Bjälbo og Ekudden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ hkm.finna.fi[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.kyppi.fi[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]