Presidentens slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Presidentens slott
PresidentialPalaceHelsinkiApr2007.JPG
Beliggenhet
AdressePohjoisesplanadi 1, Mariankatu 2
Historiske fakta
EierFinlands president
ArkitektCarl Ludvig Engel, Pehr Granstedt
Posisjon

Presidentens slott
60°10′06″N 24°57′23″Ø

Presidentens slott er en av den finske presidentens embedsboliger. Slottet er beliggende ved Salutorget i bydelen Kronohagen i Helsingfors.

Rom og innredning[rediger | rediger kilde]

Slottet har ca. 100 rom i tre ulike etasjer. Den første etasjen inneholder arbeidsrom for personalet og presidentens kanselli samt kjøkken og badstue. Den andre etasjen er representasjonslokaler. Den tredje etasjen har vært brukt som presidentens privatetasje. De helt private rommene er en ordinær leilighet med tre rom og kjøkken.[1]

Representasjonsetasjen inneholder:

  • Rikssalen - slottets største rom. Her tar presidenten imot gjestene på selvstendighetsballet. Middager for diplomatkorpset og festmiddager for besøkende statsoverhoder. Før 1918 ble salen anvendt som keiserens tronsal. Salen ble bygget i 1907 for lantdagsreformen som krevde en større festsal for lantdagens festligheter. Arkitekt Ahrenberg planla salen med St Georgssalen i Vinterpalasset som forbilde.
  • Matsalen - Et stort rom som anvendes for trakteringen ved selvstendighetsballene. Takmaleriene i det velvede taket ble laget av Alexander Engel.
  • Speilsalen - Har sitt navn av at den ena langveggen er dekket med speil som gir illusjonen av vinduer. Salen ble tidligare brukt som ballsal og som tronsal før Rikssalen ble bygget.
  • Salongen - Tidligere kalt den gule salongen. Her tar presidenten imot delegasjoner og offisielle gjester. Her akkrediteres også diplomater. I den russiske perioden ble rommet kalt keiserinnens store kabinett. Møblementet kommer fra St. Petersburg. Det var tidligere i keiserinnens etasje. Parketten inneholder åtte ulike treslag. De opprinnelige møblene ble flyttet til Smolna under riksforstander Mannerheims tid.
  • Presidentens arbeidsrom - Her holdes også presidentens tradisjonelle nyttårstale.

I slottet et også den gotiske salen, røde salongen, makenes rom og biblioteket.

Slottet har mange kunstverk av kjente finske kunstnere, blant andre Albert Edelfelt og Walter Runeberg. De fleste av kunstverkene ble kjøpt i perioden 1850-90 og tilhører de keiserlige samlingene, som ble bygget opp for å støtte de unge finske kunstnerne. Møblene går oftest i empirstil og blandes med en del nystiler som nyrokokko. Også nyrenessansen er vel företrädd i slottet gjennom formål som er flyttet fra keiserens residens i Villmanstrand. En del av de opprinnelige formålene er også blitt flyttet til Gullranda, Villa Bjälbo og Ekudden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Presidential Palace (Helsinki) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons