Preikestolen fjellstue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Preikestolhytta)
Hopp til navigering Hopp til søk
Revsvatnet med den gamle Preikestolhytta på høyre side.

Koordinater: 58°59′23,6″N 006°08′13,3″Ø Preikestolen fjellstue er et turistforeningshyttekompleks i Strand kommune, som eies av Stavanger Turistforening. Den opprinnelige Preikestolhytta ble oppført i 1949, og nybygget Preikestolen fjellstue åpnet 18. november 2008. Fjellstuen er et helårsanlegg med overnattingsplasser og matservering, og er startpunkt for turer til blant annet Preikestolen.

Hytta ligger omtrent 6 km fra riksvei 13 og det er bussforbindelse om sommeren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Preikestolhytta ble bygget i 1949, like ved der fjellgården Vatne lå. Det var den gang ikke vei opp dit, og alt av transport måtte gå opp fjellsiden fra Lysefjorden. En motordrevet taubane ble bygget for å lette transport av materialer, mat og annet nødvendig. Skogen i området ble hugget og saget opp nede ved vannet, og brukt til bygging av hytta.

I 1961 ble driften kraftig forandret. Da kom den seks kilometer lange bilveien på plass, og det ble mulig for turister å nå fram til Preikestolen som en dagstur.

Stavanger Turistforening hadde i mange år vurdert å utvide eller bygge nytt i Preikestol-området. I 2004 fikk de økonomisk bidrag til dette av Skagenfondene.

Fire arkitektfirmaer fra Stavanger ble invitert til å levere inn forslag til bygg. Helen & Hard leverte det bidraget (tegnet av Reinhard Kropf) som passet best til konseptet som ble satt av Stavanger Turistforening. Konstruksjonen består av Holz 100 massivtre-elementer som holdes sammen av gjennomgående bøkeplugger, ikke med lim. Preikestolen fjellstue ble i 2009 tildelt Statens byggeskikkpris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]