Praskovja Bruce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Praskovja Bruce
Jean Samsois - Prascovie Alexandrovna Bruce - circa 1756.jpg
Født7. oktober 1729
Død7. april 1786 (56 år)
Ektefelle James Bruce (1751–)
Far Aleksandr Ivanovitj Rumjantsev
Mor Maria Rumjantseva
Søsken Peter Rumiantsev, Dar'ja Aleksandrovna Rumjantseva
Beskjeftigelse Hoffdame
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Praskovja Aleksandrovna Bruce (Прасковья Александровна Брюс, født Rumjantseva 1729, død 1786) var en russisk adelsdame, hoffdame til Katarina den store.

Hun var datter av marskalk Peter Rumjantsev og gift med greve Jacob Bruce, guvernør i guvernementet Sankt Petersburg. Bruce var Katarinas hoffdame fra hennes ankomst til Russland i 1744 fram til år 1779 og beskrives som hennes favoritt og høyre hånd og den betrodde sine private anliggender.

Hun er kjent som Katarinas første «utprøverske»: Etter en av de mange voldsomme legender som oppstod rundt keiserinnen, skal hun ha utprøvd Katarinas tiltenkte elskere etter at de hadde fått Katarinas interesse og var blitt undersøkt av leger - men dette er ikke bekreftet.

Bruce spilte en viktig rolle for å hjelpe Potemkin med å innlede sitt forhold med Katarina, og var da formidler. I 1779 oppdaget Katarina sin favoritt Ivan Rimskij-Korsakov utro med Bruce, trolig ledet av Potemkins søsterdatter Aleksandra von Engelhardt på oppfordring av Potemkin, som var kommet på kant med Bruce. Dette førte til at både Bruce og Rimskij-Korsakov ble forvist fra hoffet: Deres relasjon ble avsluttet kort etter, og Bruce begynte da å leve med sin ektemann.

Hun ble erstattet av Anna Protasova.

Litteratur[rediger | rediger kilde]