Pozzolana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avsetninger av naturlig pozzolana (vulkansk aske) i California

Pozzolana elle pulvis puteolanuslatin er en type vulkansk aske, som siden oldtiden er blitt brukt som byggemateriale. Den inngår i romerske betong, som romerne kalte opus caementicium.

Pozzelana består av svært finkornet silisiumdioksid (kvarts) eller en kombinasjon av kvarts og aluminiumoksid. Navnet kommer fra Pozzuoli i Italia, som var en av hovedkildene for denne type akse i Romerriket. I dag brukes uttrykket om alle typer pimpstein eller vulkansk aske som består av finknust vulkansk glass og som brukes som pozzolan. Begrepet «pozzolan» dekker imidlertid alt slikt støv, uavhengig av opphav, mens «pozzolana» spesifikt brukes om pozzolan av vulkansk opprinnelse.

Pozzolansk reaksjon[rediger | rediger kilde]

Pozzolana vil reagere med kalsiumhydroksid og vann (lesket kalk) ved romtemperatur, en reaksjon som kalles pozzolansk reaksjon. I denne reaksjonen dannes kalsiumsilikat-hydrat og kalsiumaluminium-hydrat som begge er uløselige i vann og vil leire seg sammen og stivne. Fordi virkestoffene er uløselige, vil reaksjonen også kunne skje under vann, hvilket muliggjorde mange av oldtidens arkitektoniske mesterverk. Denne reaksjonen er også basis for portlandsement. Kjemisk ser den slik ut:[1]

Ca(OH)2 + H4SiO4 → Ca2+ + H2SiO42− + 2 H2O → CaH2SiO4 · 2 H2O

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snellings, R. (2012). «Supplementary cementitious materials». Reviews in Mineralogy and Geochemistry. 74: 211–278. doi:10.2138/rmg.2012.74.6.