Potocki-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Potocki-palasset

Koordinater: 52°14′33″N 21°0′50″Ø Potocki-palasset (polsk Pałac Potockich) er et barokkpalass i Warszawa ved Krakowskie Przedmieście 15, like ved Presidentpalasset. Det huser i dag Polens Kultur- og Nasjonalsarvdepartement.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1731 giftet prins August Aleksander Czartoryski seg med Zofia Denhoffowa og ble medeier av Denhoff-familiens herregård, som i 1760 ble ombygd av Czartoryski-familien til et palass i sen barokkstil.

Palasset fikk med sine to nye fløyer og paviljonger med mansardtak etter tegninger av Jakub Fontana en hesteskoform, men en sentral del og to sidefløyer. Bygningen ble atskilt fra gaten med en gårdsplass og et stålgjerde med en port i nyrokokkostil av Leandro Marconi. I 1763 fikk palasset et vakthus med skulpturer av Sebastian Zeisl og to porter på hver side.

Palasset tilhørte senere Izabela Lubomirska (av Czartoryski), som ombygde det i klassisistisk stil. I 1799 gikk palasset over til Izabelas datter Aleksandra, konen til Stanisław Kostka Potocki. Slik kom det i Potockifamiliens besittelse og forble formelt det frem til det ble ødelagt under Annen verdenskrig. Etter Polens delinger var palasset bebodd av Nikolaj Novosiltsev, sjefen av det hemmelige russiske politiet. I årene 19151918 var palasset residensen til grev Bogdan Hutten-Czapski, en viktig politisk personlighet i tiden under første verdenskrig.

Potocki-palasset ble revet ned av tyskerne under Warszawaoppstanden i 1944, og senere gjenoppbygd i 19481950 etter tegninger av Jan Zachwatowicz.