Presidentpalasset i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Presidentpalasset i Warszawa
Warszawa Pałac Prezydencki 2011.jpg
Presidentpalasset i Warszawa sett fra Krakowskie Przedmieście
Historiske fakta
ArkitektConstantino Tencalla
Posisjon

Presidentpalasset i Warszawa
52°14′34″N 21°00′57″Ø

Presidentpalasset (polsk Pałac Prezydencki, også kjent som Koniecpolski-palasset, Lubomirski-palasset, Radziwiłł-palasset og Namiestnik-palasset) er et klassisistisk palass i Warszawa ved Krakowskie Przedmieście. Det har siden 1993 vært den offisielle residensen til Polens president.

Palasset regnes for å være en av de vakreste bygninger ved Krakowskie Przedmieście og er et av Warszawas største palasser. Det så opprinnelig annerledes ut, og fikk sin nåværende form og det tradisjonelle navnet «Namiestnik-palasset» (polsk Pałac Namiestnikowski) i det 19. århundre etter en betydelig ombygning. Palasset har gjennom sin historie blitt brukt i nesten kun offisielle sammenhenger.

Foran palasset står et monument over Józef Poniatowski, en kopi av en opprinnelig skulptur laget av Bertel Thorvaldsen i 1832.

Historie[rediger | rediger kilde]

Søylehallen

Presidentpalasset var opprinnelig et barokkpalass med Warszawas første italienske hage, bygd etter tegninger av Constantino Tencalla. Byggingen ble påbegynt av Storhetman Stanisław Koniecpolski i 1643 og fullført av hans sønn Aleksander. Etter Aleksanders død solgte sønnen hans Stanisław palasset i 1659 til Felthetman og Storkronemarskalk Jerzy Sebastian Lubomirski. I 1674 kom det imidlertid under Radziwiłł-familien, og i årene fremover ble palasset brukt til offisielle sammenkomster.

I 1818 ble det kjøpt av Kongress-Polens regjering som setet til namiestniken, og ble da også grundig ombygd i klassisistisk stil etter tegninger av Chrystian Piotr Aigner. Under Polens delinger hadde palasset forskjellige funksjoner. I 1821 ble to steinløver plassert foran palasset fra gatesiden, et verk av Camillo Laudini.

I 1918 ble palasset oppusset og gjort om til den offisielle residensen til statsministeren og regjeringen. Merkbart nok ble ikke bygningen betydelig skadd under andre verdenskrig, skjønt tyskerne bygde om palassindret til et luksushotell med kasino kalt Deutsches Haus («Det tyske hus»).

Etter krigen ble palasset oppusset og ombygd under ledelse av Antoni Brusche og Antoni Jawornicki. Det ble brukt i offisielle sammenhenger, som professornominasjoner, nyttårsball og andre. Det var her Warszawapakten ble undertegnet i 1955. I 1989 huset palasset Det runde bord – møtene mellom fagforeningen Solidarność og det kommunistiske styret. I 1990 ble palasset omgjort til residens for presidenten og presidentens kanselli. Det huser også presidentens private leilighet i dennes kadenstid. Lech Wałęsa var den første presidenten som flyttet hit i 1994 fra den hittidige presidentresidensen Belweder.