Postkontorbygningen i Ny-Ålesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Postkontorbygningen har mintgrønne vegger, sort saltak og rød teglpipe.

Postkontorbygningen i Ny-Ålesund er den gamle postkontorbygningen i Ny-ÅlesundSpitsbergen, Svalbard. Postkontoret har åpent i forbindelse med anløp av cruisebåter og er verdens nordligste postkontor.[1] Ny-Ålesund ble opprettet som poststed i 1925, nedlagt i 1931 og gjenopprettet i 1946. Ny-Ålesunds postnummer 9173. Postkontoret i Ny-Ålesund ble utnevnt til ukens kulturminne for uke 50 av Kulturminneåret 2009 og har årlig 30 000 besøkende.

Postkontorbygningen ble oppført på sin nåværende plassering en gang mellom 1919 og 1925 og det er uklart om bygget ble transportert fra gruveområdet eller om det ble bygget på stedet. Det antas at bygningen ble brukt som bolig for gruvearbeiderne frem til 1929. Posttjenesten i Ny-Ålesund ble i denne perioden utført i den opprinnelige telegrafbygningen, som idag står mellom den kinesiske og fransk-koreanske forskningsstasjonen. I perioden etter andre verdenskrig ble postkontorbygningen brukt som skole om vinteren og postkontor om sommeren. Fra 1958 og frem til nedleggelsen av gruvedriften i 1963, som følge av Kings Bay-ulykken, ble bygningen brukt som familiebolig.

Etter nedleggelsen av gruvedriften ble det holdt sporadisk sommeråpent for turisttrafikken, hvor det ble solgt postkort og suvenirer. I 1993 fikk postkontorbygningen funksjon som stedets postkontor, men i 2001 ble posttjenestene overført til den nye administrasjonsbygningen. Postkontorbygningen ble deretter sesongpostkontor med salg av postkort, frimerker og suvenirer, hvor postkontoret åpner ved anløp av cruisebåter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]