Portunustempelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portunustempelet
Beliggenhet
LandItalia[1][2]
StedRoma[2]
Kart
Kart
Portunustempelet
41°53′21″N 12°28′51″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (it)

Portunustempelet i Roma ble bygget ca. 100 f.Kr., og var det viktigste tempelet viet til den romerske guden Portunus. Tempelet er også kjent som Fortuna Virilis-tempelet (latin for «Mannlig fremgang»).

Tempelet har en etruskisk grunnstruktur, kombinert med en bruk av søyler i den joniske søyleorden som er inspirert av gresk arkitektur. Denne doble inspirasjonskilden regnes som karakteristisk for tidlig romersk arkitektur. Tempelet ligger på Forum Boarium ved Tiberen. I antikken hadde man fra tempelet oversikt over Tiberniushavnen, som lå ved en sving i elva. Portunus, som var gud for havner, dører, kveg og varelager, kunne slik våke over kvegtransportene som ble tranportert inn fra Ostia.

Tempelets bakside. Tempelet har såkalte pseudoperipterale søyler bak og på sidene, dvs at de er bygget inn i veggene

Bygningen har en rektangulær form, og består av en portikus (portal) og en cella (indre rom), bygget på et høyt podium. En trapp dekker hele bredden av byggets fremre kortside. På samme måte som Maison Carrée i Nîmes, har tempelet en portikus med fire joniske søyler i bredden, og med to slike firesøylers rader etter hverandre i dybden. De åtte søylene ved portalen er frittstående, mens de seks på hver side og de fire på baksiden er bygget inn i veggen på cellaen. Tempelet ble bygget med tuff og travertin, med en stucco-overflate.

At tempelet er såvidt godt bevart skyldes at det i 872 ble omgjort til en kirke, og nydedikert til Santa Maria Egyziaca . Dets joniske søyler har gjennom tidene blitt beundret, avtegnet og kopiert. Den originale stuccooverflaten har gått tapt i årenes løp.

Det runde Hercules Victor-tempelet ligger sørøst for dette tempelet, også på Forum Boarium.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

«The Temple of Fortuna Virilis» i Isaac Wares bok The Four Books of Andrea Palladio's Architecture, utgitt i London, 1738.