Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt stasjon/9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Undergrunnsbane og del av arkivet Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt stasjon For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Stortinget er en T-banestasjon langs fellesstrekningen som trafikkeres av alle t-banelinjene mellom Nationaltheateret stasjon i vest og Jernbanetorget stasjon i øst. Den ligger på Egertorget bak Stortinget.

Stortinget har fire plattformer. De fleste t-banene bruker i dag hovedplattformene som ble tidligere kun brukt for tog som gikk vestover. På hver side av disse er det en plattform for tog som kommer østfra og har endestasjon på Stortinget. Før t-banelinjene som gikk østover og linjene som gikk vestover ble koblet sammen, var disse plattformene mye brukt. I dag er det i hovedsak mellomavgangene på linje 5 mellom Vestli og Stortinget som benytter plattformene. Under hovedlinjene er det en sløyfe som forbinder de to ytterste plattformene, slik at tog kan snu uten å skifte kjøreretning og uten å komme i verien for gjennomgående tog.

Stortinget ble åpnet som Sentrum stasjon i 1977 og var da endestasjon for de østre T-banelinjer. Grunnet vannlekkasjer måtte stasjonen stenge i 1983 for reparasjon. I 1987 ble stasjonen gjenåpnet, da som endestasjon for både de østlige og de vestlige linjene, og fungerte dermed som overgangsstasjon. Stasjonen endret også navn til Stortinget. De vestlige banene vendte i buttspor i enden av tunnellen, mens de østlige snudde i en stor sløyfe rundt stasjonen. I 1992 gikk de første togene fra øst til vest gjennom Stortinget da Sognsvannsbanen ble forbundet med Lambertseterbanen. I løpet av 1990-tallet gikk alle banene fra øst til vest. Les mer