Portal:Ml-bevegelsen/Intro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den norske ml-bevegelsen eller m-l-bevegelsen var en politisk retning som vokste fram på slutten av 1960-tallet, og som hadde sin mest innflytelsesrike periode på 1970-tallet.

Politisk var bevegelsen tuftet på marxismen-leninismen, slik den ble artikulert av det kinesiske kommunistpartiet i den internasjonale kommunistiske bevegelsen. Den norske ml-bevegelsen definerte selv sitt ideologiske grunnlag som marxismen-leninismen-Mao Tse Tungs tenkning. De «fem store» ble framhevet: Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Lenin, Josef Stalin og Mao Tse Tung.

Organisatorisk kom bevegelsen i Norge først og fremst til uttrykk i ungdomsorganisasjonen SUF(m-l) og senere i partiet AKP(m-l).

Begrepet «marxist-leninistisk» brukes om ulike politiske tendenser og flere partier opp gjennom tiden. Eksempelvis har både tidligere tiders Ap, NKP og flere mindre grupperinger i norsk politikk knyttet seg til Marx og Lenin. Men kortformen «ml-bevegelsen» henviser i norsk språkbruk nesten alltid til AKP(m-l).

Bevegelsen oppfattet seg som internasjonal, og hadde utbredt kontakt med liknende organisasjoner i andre deler av verden. Derfor snakkes det ofte om ml-bevegelsen i Norden, ml-bevegelsen internasjonalt og så videre.

Den norske ml-bevegelsen ebbet ut utover 1980-tallet. De organisasjonene, publikasjonene og bedriftene som levde videre fant etter hvert et nytt ideologisk og politisk grunnlag. Dagens parti Rødt, avisen Klassekampen og forlaget Oktober er eksempler på dette.