Portal:Korea/Utvalgt sted/25

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Korea og del av arkivet Portal:Korea/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Ganghwa.

Ganghwa er ei øy i fylket Ganghwa i den sørkoreanske provinsen Incheon i Sør-Korea, og ligger sør for utløpet av Hanelva, nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Mellom øya og fastlandet går det en smal kanal, der to bruer forbinder øya med byen Gimpo. Nord for Hanelvas utløp ligger den nordkoreanske provinsen Kaesong. Av befolkningen på vel 65 000 holder halvparten til i øyas største by, Ganghwa-eup, nordøst på øya. Høyeste punkt er Manifjellet, 469 moh. Ganghwa er landets fjerde største øy.

Øyas har vært åsted for flere historiske hendelser i Koreas historie. Både Frankrike og USA hadde gjort flere mislykkede forsøk på å etablere handelsforbindelser med Joseon-Korea, i 1866 angrep franske styrker og i 1871 angrep amerikanske styrker, men begge angrepene ble slått tilbake.

På øya finnes flere steindysser i 2000 sammen med tilsvarende i Gochang og Hwasun ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer