Portal:Første verdenskrig/artikkel/6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Første verdenskrig og del av arkivet Portal:Første verdenskrig/artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Brodie-hjelm, kalt brodie helmet, shrapnel helmet, tommy helmet og Helmet, steel, Mark I i Storbritannia og M1917 Helmet og doughboy helmet i USA, var en militær kamphjelm av stål som ble tatt i bruk av den britiske hæren under første verdenskrig og var i bruk til etter andre verdenskrig. Hjelmtypen var rund og flat og liknet et opp-og-ned-vendt vaskevannsfat med hakereim. Slike hjelmer ble også blant annet brukt av amerikanske soldater under første verdenskrig, og en periode også i Norge.

Stålhjelmer ble innført under første verdenskrig for å beskytte soldatene i skyttergravskrigen der omfattende artilleriild medførte store tap. I 1915 designet og patenterte briten John L. Brodie en Brodie-hjelmen som var lett å masseprodusere da den kunne presse ut av en stålplate i én arbeidsprosess. Hjelmene var dessuten lette å stable og nyttige som vaskefat og kokekar.

Les mer