Portal:Færøyene/sted/15

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Færøyene og del av arkivet Portal:Færøyene/sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Porkeri. Foto: Erik Christensen
Porkeri.

Porkeri (IPA: [ˈpɔɻtʃʰɹɪ], dansk: Porkere) er en bygd i VágsfjørðurSuðuroy, en av Færøyene. Nabobygder er Vágur og Hov. Porkeri er den eneste bygda i Porkeris kommuna, som ble opprettet i 1908. Bygdas største attraksjon er nok den gamle trekirken fra 1847, men man finner også et bygdemuseum i Porkeri. 337 innbyggere i 2008.

Sagnet forteller at de første nordboerne som bosatte seg i området fant små knokler av griseføtter (færøysk: purkur) i jorden, som de videre bygde et steingjerde rundt. Derfor fikk bygda navnet Purkurgerði, som senere ble til Porkeri. Gamle ruinrester fra 700-tallet i området tyder på at keltiske eneboere har bodd der. Arkeologene har, ved siden av kirken, funnet tegn på at nordboere har bosatt seg der omkring år 1000. Der er planer om utgravinger. Første gang Porkeri er nevnt i skrifter er i en kongelig jordebok fra 1350, i de såkalte Hundebrevene, som omtaler en hundeeier.

Les mer…