Hopp til innhold

Portable People Meter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om PPM i betydningen Portable People Meter. For andre betydninger, se PPM.

Portable People Meter

Portable People Meter (PPM) er en innretning utviklet av Arbitron for å måle hvor mange mennesker som lytter til (eller er utsatt for) radio, TV, osv. og hvilke stasjoner radioene og TV-ene er innstilt på.

PPM-enheten registrerer skjulte tonesignaler i lydstrømmen fra radioen eller TV-en og PPM-en logger hver forekomst av et slikt tonesignal. Den har en lagringskapasitet på mer enn 7 dager, og følsomheten for å plukke opp radio- og tv-lyd er tilnærmet lik den til det menneskelige øret. De skjulte tonesignalene i lydstrømmen er konstruert slik at PPM'en ikke vil plukke opp signalene fra en radio som står på i et rom med mye støy.

PPM tok over som den offisielle målemetoden for radiokanalene NRK P1, NRK P2, NRK P3, P4, Radio Norge (den gang Kanal 24) og Storbyradioen 1. april 2006, og Norge var på det tidspunktet det eneste landet som brukte PPM som nasjonal lyttermåling. Pr. 1. august 2008 har Danmark, Island og USA tatt i bruk PPM som offisiell målemetode for radiolytting.

Den nasjonale radiomålingen i Norge utføres av TNS Gallup på oppdrag fra NRK, P4, SBS og Norsk lokalradio forbund. Pr. 1. august 2008 består det norske PPM-panelet av 600 personer som har installert målesystemet og skal rapportere daglig.

Tidligere måter for å måle radiolytting har basert seg på å ringe opp folk for å spørre de om deres lytting, eller å sende ut en dagbok som respondenter har fylt ut i løpet av en 14 dagers periode for å returnere senere. Noen av fordelene med PPM er at den ikke baserer seg på menneskelig medvirkning i like stor grad. Tallene kan også rapporteres dagen etter, mens man tidligere har måttet nøye seg med ukentlige oppdateringer. PPM måler også ned på enkeltminutter, mens tidligere målinger har blitt rapportert på 15-minutters nivå (såkalt Average Quarter Hour).

Autoritetsdata