Port Chalmers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Port Chalmers
LandNew Zealand New Zealand
ØySørøya
Befolkning3 000

Port Chalmers
45°49′4″S 170°37′8″E

Utsikt utover Port Chalmers og Otago Harbour til Otago-halvøya
Port Chalmers fra nordøst, med cruiseskipet Dawn Princess og et containerskip som ligger til havn.

Port Chalmers er hovedhavnen til byen Dunedin, New Zealand. Selv om det har vært en forstad siden den lokale omorganiseringen i 1980 er den fremdeles ansett, av de fleste menneskene i Dunedun, som en egen by med omtrent 3 000 innbyggere. Port Chalmers ligger ti kilometer inne i Otago Harbour, omtrent femten kilometer nordøst for sentrum av Dunedin.

Mye av Port Chalmers ligger på en liten kupert halvøy i den nordlige enden av det som er et stort tørrlagt område som nå er området for Dunedins containerhavn. Nær den sørøstlige kysten av denne halvøya ligger øyene Quarantine Island/Kamau Taurua og Goat Island/Rakiriri, som ligger ovenfor havnen, mellom Port Chalmers og Otago-halvøya. Før den lokale omorganiseringen i 1980-årene bestod Port Chalmers av det sentrale området Roseneath, Sawyers Bay, Aramoana og en rekke andre forsteder. De omkringliggende landsbyene Long Beach, Purakanui og flere andre mindre nærliggende landsbyer og gårder var også en del av Port Chalmers.

Selv om havnen på den andre siden av Port Chalmers regelmessig blir utvunnet er det meste av aktiviteten sentrert på Port Chalmers snarer enn på det sentrale Dunedin. Deler av grunnene til dette er bredden på Victoriakanalen, den ene delen av Otago Harbour som er farbar for store skip, som gjør det langt enklere å foreta sidefortøyninger ved Port Chalmers, nærmere åpent hav. Eventuelle store skip som går inn i den øvre havnen og Dunedins egne verft må styres ut ved hjelp av slepebåter.

Forstaden ble sist besøkt av Robert Falcon Scott før han satte kursen mot Antarktis. Et stort monument i stein står nå over byen, dedikert til Scotts siste ekspedisjon.

Det meste av Port Calamers økonomiske aktiviteter er sentrert rundt containerterminalen. Fisking, av historisk betydning, er nå bare en liten del av økonomien. Den kreative kunsten er også en viktig del for byens økonomi; Port Chalmers og de omkringliggende bydelene Careys Bay, Roseneath og Sawyer Bay har et blomstrende kunstsamfunn, og byen regnes som et fristed for de med alternative livsstiler. Bemerkede innbyggere i byen inkluderer blant annet māori-kunstneren Ralph Hotere.

Port Chalmers var også navnet på et skip som seilte mellom England, Australia og New Zealand på begynnelsen av det 20. århundre. Skipet ble torpedert i midten av oktober 1940 og sank. Deler av mannskapet overlevde etter fjorten dager på sjøen i en livbåt.

Panoramabilde over havnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]