Ponniekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ponniekspressens trasé; moderne delstatsgrenser
Pony express.jpg

Ponniekspressen (engelsk: Pony Express) var den første ekspresspostruten over det nordamerikanske kontinentet, fra Missourielva til (Sacramento i California nær Stillehavskysten. Posten ble fraktet på hesteryggen over sletter og ørkener og over fjellene i vest. Den reduserte transporttiden mellom Atlanterhavskysten og Stillehavskysten til ti dager. Den første vellykkede Ponniekspress-ruten gikk fra Saint Joseph i Missouri til Sacramento i California den 3. april 1860 og var fremme den 13. april.

Pony Express-annonse
Pony Express-poststempel, 1860, vestover

Da den første transkontinentale telegraflinjen var ferdig i 1861, førte dette til at Ponniekspressen ble nedlagt i november samme år. Ekspressen fikk altså en kort levetid.

Drift[rediger | rediger kilde]

Hovedkvarteret var i Patee House i St. Joseph, Missouri

Ruten gikk fra Saint Joseph ved Missouri til Sacramento, en strekning på 3100 km. Om lag hver 15. til 20. km var det en mellomstasjon, hvor det ble skiftet hester, og eventuelt rytter. Arbeidet var ikke ufarlig. Det ble fortrinnsvis ansatt unge og ugifte menn, ikke eldre enn 18 år gamle, og ikke tyngre enn 60 kg. Ofte dreide det seg om foreldreløse. En av de mest kjente var Buffalo Bill.

På grunn av stafettsystemet var brevtransporten meget rask. Hver kurer ble avvekslet etter maksimalt 300 km. Han hadde med seg ca 10 kg ilpost. I gjennomsbitt var det rytterveksling etter 80 km. For hele strekningen var det vanligvis ca 75 hester og 40 ryttere i tjeneste. Etter ti dager var posten kommet frem hele strekningen.

Ponniekspressen hadde 153 mellomnstasjoner, 80 kurerer, 500 hester og 200 hestepassere.

Storparten av rittet gikk gjennom indianerterritorium, ofte farefullt territorium. Stadig vekk måtte ritt avbrytes med pauser på grunn av angrep og fare for angrep fra indianere. Dessuten ble både ryttere og hester utkjørt av de strapatisøse rittene.

Telegrafen gjorde ekspressen avlegs allerede 22. oktober 1861.

Til tross for sin gode logistikk var ponnyekspressen en finansiell fiasko, ikke desto mindre hadde den et meget godt renomme i befolkningen.

Strekning[rediger | rediger kilde]

Strekningen fulgte Oregon Trail og California Trail til Fort Bridger i Wyoming og videre Mormon Trail til Salt Lake City i Utah. Herfra fulgte den stort sett Central Nevada Route til Carson City i Nevada, og derfra krysset den fjellkjeden Sierra Nevada og endte opp i Sacramento i California.

Man kunne eventuelt regne med en forlengelse til San Francisco, enten med hest eller med skip, og da er strekningen på hele 3200 km.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nancy Pope (1992). «National Postal Museum: The Story Of The Pony Express». National Postal Museum. Besøkt 25. mars 2010. 
  2. ^ Anthony Godfrey (1994). «Pony Express National Historic Trail: Historic Resource Study» (englisch). National Park Service. Besøkt 25. mars 2010.