Pommac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pommac er en svensk brus som har eksistert siden 1919. Oppskriften er hemmelig, men det sies at den inneholder ca. 25 fruktsorter.

Carlsberg besluttet i 2004 å legge ned produksjonen på grunn av sviktende salgstall, men etter at 50 000 skrev under på en protestliste, besluttet Carlsberg å fortsette salget. Pommac ble skapt av Anders Lindahl (født i Närke i 1860). Han produserte også legemidler som Lazarol og Lazarin og vaskemiddelet Vita Tvättbjörn. Anders Lindahl eide flere fabrikker, bl.a. Kallebäcks Vattenfabrik i Göteborg, som lå der Världskulturmuseet ligger i dag. Der arbeidet laboratoriesjef Alfred Nummelin, som blandet ulike ekstrakter med vann, og tilsatte kullsyre. De ulike blandingene ble sendt til Stockholm, der de ble prøvesmakt av Anders Lindahl. Den endelige versjonen ble kalt Pommac, et navn som er en kombinasjon av Pommery og Cognac.

Pommacs store gjennombrudd kom på Göteborgsutstillingen 1923. Etter Lindahls død i 1932 ble firmaet Fruktus, som markedsførte Pommac, drevet av sønnen Frithjof Lindahl.