Pomacea diffusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pomacea diffusa
Variant av Pomacea diffusa
Nomenklatur
Pomacea diffusa
Blume, 1957
Synonymi
[Ampullarius australis],
[P. bridgesii diffusa]
Populærnavn
eplesnegl,
mysteriesnegl
Hører til
Pomacea,
eplesnegler,
Caenogastropoda
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Mellom-Amerika, Amazonas

Pomacea diffusa er en eplesnegl-art som er populær i akvaristikken fordi den i motsetning til de fleste andre eplesnegler ikke har en kraftig nok radula til å ete levende planter.

Den er nært beslektet med den sjeldnere Pomacea bridgesii som er kjent fra Rio Grande og noen få andre steder, og ikke utbredt i akvaristikken. Pomacea diffusa ble tidligere regnet som en underart av denne, og gikk under navnet Pomacea bridgesii diffusa, mens Pomacea bridgesii var kjent som Pomacea bridgesii bridgesii. Gen-analyser har imidlertid vist at det er snakk om to forskjellige arter.

Pomacea diffusa finnes i hele Amazonas.

Pomacea diffusa er med sitt 40-50 mm brede og 45-64 mm høye skall, mye mindre enn Pomacea bridgesii som har 65 mm eller høyere skall. Pomacea diffusa har også mørkere farge på skallet.

Morfologi[rediger | rediger kilde]

Skallet til disse sneglene har fem eller seks vindinger, vinkelen mellom vindingene er nesten 90°. Åpningen er stor og oval. Spissen på skallet er høy og skarp.

Fargen varierer fra gult, grønt til brunt, med eller uten mørke spiralbånd. Det finnes mange fargevariasjoner.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

På grunn av fremavlede mutasjoner har også hvite og blå varianter dukket opp de siste årene. Man får blant annet tak i blå, brunstripede, gule, hvite, rødstripede og svarte, varianter som alle er avlet frem i fangenskap. Den gule varianten er velkjent i akvariehandelen. Denne ble avlet fram i Florida, og har deretter spredt seg innen akvaristikken.

Pomacea diffusa foretrekker en temperatur mellom 24 og 32 °C, en hardhet på 10-25 dGH og en pH på 7,0 til 9,0. Den lever opptil fire år, avhengig av bl.a. vanntemperatur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]