Politiske institusjoner i Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Berlin er en av Tysklands 16 delstater og dessuten landets hovedstad.

Føderal politikk[rediger | rediger kilde]

Presidenten[rediger | rediger kilde]

Schloss Bellevue, presidentens residens

Tysklands president, for tiden Joachim Gauck, har sin offisielle residens i Schloss Bellevue i Großer Tiergarten i det sentrale Berlin. Hans sekretariat kalt Bundespräsidialamt, holder til i en ny bygning rett ved siden av.

Den føderale regjeringen[rediger | rediger kilde]

Tysklands føderale regjering har sete i Berlin og ledes av Forbundskansleren. Kanzleramt er kanslerens kontor og ligger i Spreebogenpark rett ved siden av Riksdagen. Bygningen Kanzleramt ble innviet i 2001 og er ett av verdens største regjeringshovedkvarterer.

De fleste ministeriene ligger i Berlin, men enkelte har fremdeles sitt hovedsete i Bonn. De ministeriene som har hovedsete i Bonn har også et annetsete i Berlin. Vesentlige deler av statsbyråkratiet holder også til i Bonn.

Forbundsdagen[rediger | rediger kilde]

Forbundsdagen som er Tysklands folkevalgte nasjonalforsamling, flyttet i 1999 inn i Riksdagsbygningen i Berlin. Riksdagsbygningen ligger i likhet med Kanzleramt i Spreebogenpark ved elven Spree midt i Berlin, og ikke langt fra Brandenburger Tor.

Ved siden av Riksdagsbygningen er det oppført to moderne bygninger: Paul-Löbe-Haus og Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. De ligger på hver sin side av Spree, og er forbundet med bro over elven. Sammen med Kanzleramt utgjør de et langstrakt kvartal kalt Band des Bundes. Bygningene huser bl.a. kontorer for parlamentarikerne.

Forbundsrådet[rediger | rediger kilde]

Forbundsrådet har fra 1867 vært navnet på den institusjonen hvor delstatene er representert på føderalt nivå. Det består av medlemmer utnevnt av alle delstatsregjeringene og har vetorett i enkelte lovsaker. Forbundsrådet holder til i Preußisches Herrenhaus i Leipziger Straße, den tidligere bygningen for det prøyssiske overhuset.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Delstatspolitikk[rediger | rediger kilde]

Berlins parlament[rediger | rediger kilde]

Berlins parlament ble et etablert i 1920 og holder til i bygningen til den tidligere prøyssiske landdagen.

Berlins senat[rediger | rediger kilde]

Berlins senat er bystaten Berlins regjering, og består av åtte senatorer i tillegg til den regjerende borgermesteren, som leder regjeringen. Berlins senat holder til i Rotes Rathaus. Under den kalde krigen holdt det til i Rathaus Schöneberg i Vest-Berlin.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]