Politiradio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uniden BCT-15 baseradio

En politiradio (skanner) er en radio som tar inn radiokanaler som politi, brannvesen og ambulanser benytter (ikke forveksles med radioene som politiet bruker).

Slike radioer var tidligere forbudt i Norge, men fra 2002 ble det tillatt å lytte på disse frekvensene.[1] De kommer i forskjellige størrelser, og har forskjellig antall kanaler som man kan lagre. En annen forskjell er hvor hurtig de kan skanne (derav kallenavnet skanner) over kanalene som er ferdiginnstilt, eller innenfor visse radiofrekvenser som man velger. Man skiller hovedsakelig i to hovedtyper, bærbare og baseradioer.

Uniden BCD396D bærbar radio

De første politiradioene var utstyrt med frekvenskrystaller som gjorde at man kun kunne lytte på de kanalene man hadde krystaller til, samt type analog radio hvor man manuelt måtte velge kanal ved å stille på frekvenshjulet. Så kom de digitale radioene som gjorde at man kunne forhåndsinnstille de kanalene man ønsket, eller sette radioen til å automatisk skanne i en eller flere utvalgte frekvensområder.

I senere tid har det også blitt mulig å lytte på politiet via Internett, uten bruk av politiradio.[2]

Det bygges fortiden et nytt digitalt nødnett. Dette bruker TETRA-teknologi. Alle meldinger sendes kryptert noe som gjør det avlyttingssikkert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]