Podtoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Podtoppen
URLhttps://www.podtoppen.no
Kommersielt?ja
Type nettstedPodkast-liste
Krever registreringnei
Tilgjengelige språkNorsk
Eier
Lansert14. januar 2020[1]

Podtoppen er en liste og rangering av betalende medlems-podkaster og en plattform som måler reelle lyttertall til disse betalende medlemmene.[2]

Podtoppen omtaler seg selv som «Norges offisielle toppliste og måling av norske podkaster».[3] Målingene til Podtoppen eies og drives av en styringsgruppe med representanter fra fem norske mediehus (NRK, Schibsted, P4-gruppen, Bauer Media og Moderne Media) som har gått sammen om å starte og finansiere starten av lista. Aktører som Plan-B AS, ADLINK, Egmont og Bådeog m.fl. er også inne på podtoppen med sine podkaster. ADLINK er med å finansiere listen og representerer plattformen Omny som også leverer tall til lista. Etter en bred tilbudsprosess har Kantar fått oppdraget med å teknisk samle, sammenstille, faglig kvalitetssikre og publisere målingen hver uke.

Podtoppens måling tar utgangspunkt i serverloggene til plattformene der podkastene er publisert.[4] For øyeblikket leverer følgende plattformer data til Podtoppen.no: NRK Intern, Bauer Media Intern, P4-gruppen Intern, Podspace, Acast og Omny.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Listen har blitt møtt med kritikk når det gjelder blant annet metodikk og fremgangsmåte.[5] Kritikken gikk ut på at listen ikke kan sies å være offisiell når podcaster som publiseres gjennom store internasjonale plattformer som Libsyn og SoundCloud for eksempel er forhindret fra å være med.

Podtoppen svarte kritikken med at de både kan og ønsker å inkludere så mange som mulig på lista, men at dette forutsetter at plattformene selv ønsker å samarbeide. Podtoppen opplyste at ikke alle plattformene ønsket å dele tall, men imidlertid at tall fra seks plattformer var en god og tilstrekkelig start.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nina Nordbø (14. januar 2020). «Podtoppen: – Endelig vet vi hvilke podkaster som er størst i Norge». NRK. Besøkt 8. april 2023. 
  2. ^ Hanne Stabell (22. januar 2020). «Podcastbeskrivelse». PR-operatørene. Arkivert fra originalen 14. august 2020. Besøkt 8. april 2023. 
  3. ^ «Om Podtoppen». Podtoppen. Besøkt 8. april 2023. 
  4. ^ Anna Karolin Langhammer. «Podtoppen profesjonaliserer podkastbransjen». Kantar. Besøkt 8. april 2023. 
  5. ^ Kjetil Manheim (16. januar 2020). «– Podtopppen misleder markedet». Kampanje. Besøkt 8. april 2023. 
  6. ^ «Podtoppen svarer på kritikken: - Vi vil måle alle». Kampanje. 16. januar 2020. Besøkt 8. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blue computer icon.svgDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.