Skogfotblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Platycheirus scutatus»)
Skogfotblomsterflue
hunn
Nomenklatur
Platycheirus scutatus
(Meigen, 1822)
Populærnavn
skogfotblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer på åpne, fuktige marker.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika,
vanlig over hele Norge.

Skogfotblomsterflue (Platycheirus scutatus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er meget vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7-19 mm), slank blomsterflue, kroppen blankt svart bortsett fra tre par gule flekker på bakkroppen. Hunnen kan ikke med sikkerhet skilles fra noen nærtstående arter (Platycheirus aurolateralis og Platycheirus splendidus), mens hannen kan kjennes på beinas form. Bak- og mellombeina er overveiende svarte, mens leggene og føttene på frambeina er gulhvite. Forlåret er gult, med et svart område på baksiden. Ved roten har det to brede, båndformede børster, dessuten et langt, bølgete hår. Lenger utover har låret ca. 10 lange og tallrike kortere hår langs baksiden. Forleggen er gulhvit med en svart stripe langs ytterkanten. Midt på er det en tett kvast av mørke hår. Leggen er nokså jevnt utvidet, spiisen tvert avskåret. Forføttene er svært brede, det innerste leddet er minst så bredt som leggen ytterst, nesten rektangulært. Det andre leddet er ca. 3 ganger så bredt som langt, ledd 3-5 er progressivt smalere slik at det femte leddet bare er litt bredere enn langt. Mellomhoftene hos hannen har et langt, gult fingeraktig utskudd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig på lysninger i skogen, men kan også være vanlig på enger og beitemark, i hager etc. Larvene lever av bladlus, de voksne fluene besøker gjerne blomster. Flygetiden varer fra mai til oktober.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av den palearktiske sone (også på Island og Færøyene) og i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]