Platycheirus albimanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Platycheirus albimanus
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus albimanus
(Fabricius, 1781)
Norsk(e) navn: hvitfotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer på åpne, fuktige marker.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika, Filippinene
vanlig over hele Norge.

Hvitfotblomsterflue (Platycheirus albimanus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er meget vanlig over hele Norge og er trolig en av de tallrikeste blomsterfluene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7-10 mm), slank blomsterflue, kroppen blankt svart bortsett fra tre par blåaktige flekker på bakkroppen. Den kjennes fra de andre (mye sjeldnere) blåflekkete Platycheirus-artene på formen på hannens frambein. Bakbeina er svarte, mens føttene på mellombeina og leggene og føttene på frambeina er gulhvite. Forlåret har noen lange, mørke børster ved roten. Forleggen har to lange, mørke børster omtrent i midten, og er rundet utvidet utenfor disse. Spissen er innbuktet. Føttene er brede, tydelig kledt med fine, mørke hår, det første fotleddet omtrent så bredt som leggen, i spissen V-formet innbuktet. Det andre og tredje leddet er litt bredere enn lange. Bakfotens første ledd er ganske lite fortykket.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig på lysninger i skogen, men kan også være meget tallrik på enger og beitemark, i hager etc. I motsetning til mange andre Platycheirus-arter er den også ganske vanlig på tørre steder. Larvene lever av bladlus. Flygetiden varer fra april til oktober.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av Palearktis (også på Island og Færøyene) og i Nord-Amerika. Den er også funnet på Filippinene (innført med mennesker?). I Norge finnes den over hele landet, men er ikke vanlig over tregrensen.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]