Pjotr Lesjtsjenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pjotr Lesjtsjenko
Pyotr Leshchenko.jpg
Født14. juni 1898
Isaieve, Q4331476
Død16. juli 1954 (56 år)
Târgu Ocna
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Dirigent, sanger, danser, komponist, musiker, restauratør
Nasjonalitet Romania, Det russiske keiserdømmet, Kongedømmet Romania, Socialist Republic of Romania

Pjotr Konstantinovitsj Lesjtsjenko (russisk: Пётр Константинович Лещенко; født juni 1898 i Ukraina, død 16. juli 1954) var en sanger fra det russiske imperiet og senere Sovjetunionen som ble ansett som kongen av russisk tango.

Under den første verdenskrig, flyttet hans mor og stefar til et område som senere ble annektert av Romania (dagens Moldova). Lesjtsjenko var dyktig i en rekke språk, som f.eks. russisk, ukrainsk, rumensk, tysk og andre språk. I sin tidlige barndom sang han i et kirkekor og lærte å spille gitar og balalaika. Da Romania skiftet side under andre verdenskrig og den sovjetiske hæren kom til Romania, ble Lesjtsjenko ikke arrestert og han begynte i stedet som protesjé for Vladimir Ivanovitsj Burenin, den militære sjefen for Den røde armé sin garnison i București. Noen kilder tror dette skyldes at marskalk Georgy Zhukov var en hemmelig beundrer av hans musikk.

I 1951, en uke etter å ha mottatt et offisielt brev som ga dem tillatelse til å bosette seg i Sovjetunionen, ble Pyotr og hans kone Vera arrestert av det rumenske politiet. Vera ble utlevert til Sovjetunionen, der hun ble dømt til tvangsarbeid for blant annet å gifte seg med en utlending, og Pjotr ble sendt til et rumensk fengsel i nærheten av București. Lesjtsjenko var sammen med mange andre politiske fanger med på å bygge Donau-Svartehavskanalen.

Ekteparet overlevde Josef Stalin og hans terrorvelde, men Pjotr døde i et fengselssykehus i Târgu Ocna den 16. juli 1954, uten Vera ved sin side. Vera hadde allerede blitt løslatt fra fengsel, men hun visste ikke om hennes ektemann fremdeles var i live. Hans kone Vera døde den 18. desember 2009, i en alder av 86 år. I 1981 ble Lesjtsjenko sin 90-årsdag markert med flere artikler i forskjellige sovjetiske aviser og flere radioprogrammer ble dedikert til hans minne.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]