Piroschka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piroschka
orig. Ich denke oft an Piroschka
Liselotte Pulver (1971)
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1955
Prod.landVest-Tysklands flagg Vest-Tyskland
Lengde96 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiKurt Hoffmann
ProdusentGeorg Witt
(produsent / produksjonsledelse)
ManusforfatterHugo Hartung
Per Schwenzen
Joachim Wedekind
Basert påHugo Hartungs roman Ich denke oft an Piroschka
MusikkFranz Grothe
SjeffotografRichard Angst
KlippClaus von Boro
Foran kamera
MedvirkendeLiselotte Pulver
Gunnar Möller
Wera Frydtberg
Annen informasjon
FilmformatEastmancolor
Prod.selskapGeorg Witt-Film GmbH
Premiere29. desember 1955
(Vest-Tyskland)
Eksterne lenker

Piroschka (tyskIch denke oft an Piroschka) er en romantisk vesttysk filmkomedie fra 1955 i regi av Kurt Hoffmann. Manuset ble skrevet av Hugo Hartung, nordmannen Per Schwenzen og Joachim Wedekind.[1] Den var basert på Hartungs roman, Ich denke of an Piroschka, fra 1954. I rollene som Piroschka og Andreas finner vi Liselotte Pulver og Gunnar Möller.

Filmen ble én av de mest suksessrike vesttyske etterkrigsproduksjonene. Den hadde premiere på kionen Rex am ring i Köln 29. desember 1955.

Utendørsopptakene fant sted i Beograd, rundt Novi Sad og Palić, i Subotica, Senta, Horgoš (i Vojvodina) og på den ungarske pusztaen.

Filmen, som ellers er meget tro mot romanen, forflytter handlingen fra 1923 til 1925.

Handling[rediger | rediger kilde]

Andreas, en tilårskommen forfatter, erindrer under en togreise sin ungdomsforelskelse fra Ungarn:

Som ung mann reiser han i 1925 som utenlandsstudent med båt langs Donau til Budapest. Han forelsker seg i den unge vakre Greta ombord på båten. De tilbringer en romantisk kveld sammen på en restaurant i Budapest og lytter på musikk. Deretter spaserer de gjennom Budapests gater, forfulgt av en fiolinist, før de skilles. Neste dag må Andreas reise med tog til sin «feriefamilie», som bor på et avsidesliggende sted på pusztaen kalt Hódmezővásárhelykutasipuszta. Greta drar på ferieopphold til Siófok ved Balatonsjøen.

På pusztaen lærer Andreas å kjenne den muntre 17-årige Piroschka, datter av stasjonsmesteren. De forelsker seg i hverandre på en dansefest og tilbringer romantiske dager sammen - inntil et kort fra Greta kommer.

Andreas bestemmer seg for å reise til Greta ved Balatonsjøen. Piroschka, som gjennom sin mor vet om innholdet i kortet, følger etter Andreas. Hun setter ham i en prekær situasjon, fordi hun påtreffer ham sammen med Greta. Når Andreas endelig forstår hvem hans hjerte faktisk slår for er det nesten for sent. Han vender tilbake til Hódmezővásárhelykutasipuszta, men Piroschka vil til å begynne med ikke se ham mer. Først på Maisrebel-festen forsones de, men de får bare en dag sammen før hans planlagte avreise. Under en eventyrlig avskjed (Piroschka holder igjen toget) lover han henne å komme tilbake, men det blir ingen lykkelig slutt for dem - i hvert fall ikke som par. For Andreas vil Piroschka forbli et søtt og - ifølge hans følelser - et «uforanderlig» minne. Filmen avsluttes med Andreas' ord: «...da jeg dro hjem om morgenen var jeg fast bestemt på å se Piroschka igjen, men som så ofte i livet gikk det annerledes - vi møtte aldri hverandre igjen. Kanskje skulle det være slik, for når jeg i dag tenker på Pirsochka er hun alltid ung og søt og 17 år.»

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

«Filmatiseringen av en riktignok noe verdensfremmed, men rørende og til tider meget komisk kjærlighetshistorie lyktes i å bli en lystspillklassiker på etterkrigskinoene»

- Lexikon des internationalen Films (CD-ROM-utgivelse), Systhema, München 1997.

«Småby- og pusztamagi og en sprudlende Lilo Pulver gjør det mulig å holde ut denne idealverden-idyllen. (Vurdering: To stjerner = middelmådig)»

- Heinzlmeier, Adolf og Schulz, Berndt: Lexikon Filme im Fernsehen (Utvidet nyutgivelse), Rasch und Rühring, Hamburg 1990, ISBN 3-89136-392-3, s. 382

«Overraskende livlig lystspill»

- 6000 Filme. Kritische Notizen aus den Kinojahren 1945 bis 1958. Handbuch V der katholischen Filmkritik, tredje opplag, Verlag Haus Altenberg, Düsseldorf 1963, s. 201.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wedekind er ikke kreditert som dreiebokforfatter i filmportal.de, kun på Imdb.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]