Pionerorganisasjon Vladimir Iljitsj Lenin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En gruppe ungpionerer i Den tadsjikiske sosialistiske sovjetrepublikk i 1983. Barna er uniformert med blant annet typiske røde speiderskjerf.
Pioneruniform med bandolær, båtlue og halstørkle i rødt utstilt på jernbanemuseet i Donetsk i Ukraina

Pionerorganisasjon Vladimir Iljitsj Lenin (russisk: Всесою́зная пионе́рская организа́ция и́мени В.И.Ле́нина; Vsesojuznaja pionerskaja organizatsija imeni V.L. Lenina), ofte bare kalt ungpionerene, Lenin-pionérene eller pionérbevegelsen, var en masseorganisasjon for barn og ungdom i det kommunistiske Sovjetunionen. Organisasjonen var underlagt Komsomol («Ungdommens kommunistunion») og omfattet barn fra ti til femten år. Den ble opprettet i 1922 og opphørte i 1990. Hensikten var blant annet å lære barna om marxist-leninismen.

Navn[rediger | rediger kilde]

Pionérorganisasjonen Lenin var oppkalt etter kommunisten Vladimir Iljitsj Lenin, som var leder av Sovjetunionen fra den russiske revolusjonen i 1917 til han døde i 1924. Ordet pioner brukes i flere sammenhenger om foregangspersoner og banebrytere. Det betyr opprinnelig «fotsoldat som rydder vei og bygger skanser» eller «nybygger».

Se også[rediger | rediger kilde]

«Forsvarspionerer» utenfor Leningrad 1937
Emaljert jakkemerke for pionerbevegelsen med Lenin og organisasjonens motto ВСЕГДА ГОТОВ («Alltid beredt»).


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]