Pier Luigi Farnese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pier Luigi Farnese
Pier Luigi Farnese di Tiziano.jpg
Født19. nov. 1503Rediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Død10. sep. 1547Rediger på Wikidata (43 år)
PiacenzaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militær, katolsk prestRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Gerolama OrsiniRediger på Wikidata
Far Paul IIIRediger på Wikidata
Mor Silvia RuffiniRediger på Wikidata
Søsken Costanza Farnese, Ranuccio FarneseRediger på Wikidata
Barn Alessandro Farnese den yngre, Ottavio Farnese, Ranuccio Farnese, Vittoria Farnese, Orazio Farnese, Duke of CastroRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Gravlagt Isola BisentinaRediger på Wikidata
Våpenskjold
Pier Luigi Farneses våpenskjold

Pier Luigi Farnese (født 19. november 1503 i Roma, død 10. september 1547 i Piacenza) var utenomekteskapelig sønn av Alessandro Farnese, den senere pave Paul III, og den første hertugen av Parma.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pier Luigi Farnese var sønn av daværende kardinal Alessandro Farnese og sannsynligvis Silvia Ruffini - en romersk adelsfrue som Alessandro også hadde tre andre barn med: Constanza, Paolo og Ranuccio.

Hans utekte status plaget Pier Luigi hele livet, og bidro utvilsomt til å prege ham. Adelsfolk i Piacenza hadde det med å formærme ham som «pavens bastard». Som den eldste og høyest elskede sønn bøe han sammen med sin bror Paolo legitimert som toåring i 1505 av pave Julius II.[1] Han fikk som skolemester en fremstående humanist, Baldassarre Malosso di Casalmaggiore, kalt «Tranquillus», og utviklet tidlig en forkjærlighet for krig og befestninger.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Aleksander var oppsatt på å gjøre Pier Luigi til overhode for familien Farnese, og arrangerte et gunstig ekteskap for ham med Gerolama Orsini, datter av Lodovico, greve av Pitigliano. I 1513 ble ekteskapskontrakten skrevet, og i 1519 stod bryllupet.

Til tross for et kjærlighetsløst ekteskap forble Gerolama en trofast og hengiven hustru, og tolererte med verdighet Pier Luigis utskeielser, brutalitet og ekstravaganser. Forsinkelser av byggingen av palasset i Gradoli betød at det unge paret måtte bo i slottet i Valentano. Det følgende år ble deres første sønn, Alessandro, født.[2]

Pavens sønn[rediger | rediger kilde]

Etter at faren i 1534 hadde blitt valgt til pave, utnevnte han i 1537 Pier Luigi til kirkens gonfaloniere, hertug av Castro og gav ham samtidig store besittelser.

Pier Luigi Farnese opptrådte som formidler mellom paven og keiser Karl V, og ble i 1538 også utnevnt til markgreve av Novara. I 1545 fikk han Hertugdømmet Parma for seg og sine etterkommere, og overgav Hertugdømmet Castro til sin tredje sønn Orazio.

Pier Luigis forsøk på å ta Hertugdømmet Parma i besittelse, endte med at han ble drept av adelen i Piacenza. Hertugdømmet ble tatt med makt av keiserlige tropper to dager senere.

Etterkommere[rediger | rediger kilde]

Pier Luigi Farnese ble i 1519 gift med Gerolama Orsini (død 1570), datter av Luigi Orsini, og hadde minst fem barn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Williams, George L.: "Papal Genealogy: The Families and Descendants of the Popes". McFarland & Co Inc, 2004. 76. ISBN 0-7864-2071-5
  2. ^ Giovanni Drei, I Farnese, Parma, 1950