Ottavio Farnese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ottavio Farnese
Ottavio Farnese 1521-1586.jpg
Født9. okt. 1524Rediger på Wikidata
ValentanoRediger på Wikidata
Død18. sep. 1586[1][2]Rediger på Wikidata (61 år)
Parma[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Ektefelle Margareta av Parma (1537*–)[4]Rediger på Wikidata
Far Pier Luigi FarneseRediger på Wikidata
Mor Gerolama OrsiniRediger på Wikidata
Søsken Vittoria Farnese, Ranuccio Farnese, Alessandro Farnese den yngre, Orazio Farnese, Duke of CastroRediger på Wikidata
Barn Alessandro Farnese, hertug av Parma og Piacenza, Violante Farnese, Ersilia FarneseRediger på Wikidata
Nasjonalitet KirkestatenRediger på Wikidata
Gravlagt Sanctuary of Santa Maria della SteccataRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av ordenen Det gylne skinnRediger på Wikidata
Våpenskjold
Ottavio Farneses våpenskjold

Ottavio Farnese (født 9. oktober 1521 i Valentano i Kirkestaten, død 18. september 1586 i Parma) var hertug av Parma og Piacenza fra 1556 til 1586.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ottavio var nest eldste sønn til Pier Luigi Farnese, som var hertug av Parma og Piacenza. Han var sønnesønn til Pave Paul III, og bror til Kardinal Ranuccio Farnese.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Ottavio giftet seg med Margaret av Østerrike, Karl Vs uekte datter. Ottavio var da 15 år gammel, mens Margaret var 16, og var nylig blitt enke etter Alessandro de' Medici. I starten likte hun ikke at brudgommen var så ung, men da han skadd returnerte fra Alger i 1541 ble hennes aversjon snudd til kjærlighet.

Virke[rediger | rediger kilde]

Ottavio hadde blitt lord i Camerino i 1540, men han ga opp sitt len der da hans far ble hertug i Parma i 1545. Etter at den parmesanske adelsstanden snikmyrdet Ottavios far, Pierluigi Farnese, i 1547, inntok og okkuperte keiserens guvernør i Milan Piacenza. Pave Paul III forsøkte å få Piacenza tilbake, bl.a. ved å sette til side Ottavios krav om å overta hertugdømmet Parma der han hadde fått et pavelig legat, og gi ham Camerino i gjengjeld. Paven krevde så Piacenza tilbake fra keiseren – ikke for adelsfamilien Farnese, men for Kirken.

Men Ottavio fant seg ikke i å bli satt til sides. Han førsøkte å innta Parma med makt, med mislyktes, og gikk i forhandlinger med opprøreren Ferrante Gonzaga. Etter pavens død, 10. november 1549, brukte Ottavio denne paveløse perioden til å innynde seg for guvernøren i Parma, for å få ham til å overgi byen til ham. Dette lyktes fortsatt ikke. Imidlertid ble hertugdømmet overført til ham like etterpå, i 1551, da Giovan Maria Giocchi ble valgt til pave Julius III

Tiziano Vecellio: Pave Paul III med Kardinal Alessandro Farnese og Hertug Ottavio Farnese (1546). Et omdiskutert portrett, der man kan lure på om Farnese'ne legger planer bak pavens rygg.

Dette endte ikke Ottavios krangel med keiser Karl V. Gonzaga nektet å gi tilbake Piacenza, og truet med å okkupere Parma slik at Ottavia skulle bli drevet inn i franskmennenes armer. Julius III, som var opptatt av å etablere et godt forhold til Karl V på grunn av det sittende Konsilet i Trient, beordret Farnese til å overgi Parma til pavemakten nok en gang. Farnese nektet, noe som førte til sterk kritikk fra Paven, og Farnese ble fratatt sine romerske lensgods. Karlv V gjorde samtidig tilsvarende mot hertugene i Lombardia. En fransk armé kom for å beskytte Parma, krig brøt ut, og Gonsaga beleiret byen igjen. Men hertugen inngikk en avtale med sin svigerfar, Karl V, slik at han fikk tilbake Piacenza og sine andre lensgods. Han tilbragte resten av sitt liv rolig, hjemme, der hans ved sin visdom og styremåte gjorde at han var godt likt av folket.

Da han døde i 1586 ble han etterfulgt av sin sønn, Alessandro Farnese, som var general under kong Filip II av Spania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id farnese-ottavio, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p16453.htm#i164528, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]