Phu yak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Djevelkongen Tosakanth (en Phu Yak) vokter et tempel i Wat Phra Kaew. Tosakanth er en tihodet Phu yak: Spiret på kronen har flere ansikter, hvert av dem representerer et av Tosakanth sine hoder.

Phu yak (thai: ผู้ยักษ์ ([pʰu: jak]), noen ganger også transkribert som phu yuk, av sanskrit यक्ष, yakṣa) er en kjempe fra thai mytologi og sagn. Phu yak er inspirert av rakshasaene i indisk mytologi, og man oversetter derfor ofte dette ordet med djevel. Selv om en Phu yak er en ond skikkelse, kan de overvinnes og bli med på det godes side. I thai-versjonen av Ramayana-eposet (Ramakian) er prins Ramas hovedmotstander, djevelkongen Tosakanth. Ofte kan man se statuer av Phu yak som vokter templer i Thailand (også disse er Phu Yak-er som originalt var onde, men som har blitt overvunnet, og nå er i det godes tjeneste). Typisk avbildes de med grønn hudfarge, runde hoder, store øyne, store hjørnetenner, et sint ansiktsuttrykk, og en thai-krone på hodet (som på bildet), men det er også mulige at en Phu yak avbildes som et menneske med rød hud og langt, svart hår, slik som en rakshasa avbildes i indisk tradisjon.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I filmen Mannen med den gyldne pistol blir James Bond servert en flaske vin av merket Phuyuck (årgang '74). Dette merket er oppkalt etter Thailands Phu yak (med en noe misvisende transliterasjon), men man kan se en Phu yaks ansikt, i typisk stil, er på flaskens etikett over navnet.


Wiktionary har ordbokoppføringer om ยักษ์