Ramakian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fremførelse av en scene av Ramakian-eposet: Rama sitter i midten, på hevet sete (til høyre), på hans høyre side, sitter Nang Sida, og de er omgitt av en hær av apekatter.

Ramakien (thai รามเกียรติ์; også skrevet Ramakien) er Thailands nasjonalepos, og er en adapsjon av det indiske Ramayana-eposet. Ulike utgaver av eposet ble ødelagt da Ayutthaya ble brent ned av burmeserne i 1767. Idag finnes tre forskjellige utgaver, én av disse ble skrevet for (og delvis av) kong Rama I. Rama II adapterte farens verk for fremførelse som khon-dans, og mange fremførelser av tradisjonell thai-dans vil ofte inneholde én eller flere scener fra Ramakian.

Hovedhistorien i Ramakian er identisk med historien i Ramayana, mens mange andre aspekter er satt i en thailandsk kontekst: Klærne, manerene, våpnene og selv naturomgivelsene som historien utspiller seg i, beskrives alle som om de var i Thailand, heller enn i India.

Veggmaleriene på murene som omgir Wat Phra Kaew er dekorert med scener fra Ramakian, nesten som kjempestor tegneserie, i tillegg er flere av statuene på området av figurer fra Ramakian.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • เล่าเรื่องรามเกียนติ์. จากจิตรกรรมฝาผนังรอบพระระเบียง วัดพระศรีรัตนศาสดาราม/The Story of Ramakian. From the Mural Paintings along the Galleries of the Temple of the Emerald Buddha (2002), Bangkok: Sangdad Publishing.
  • Ramakian hos SEASite.net