Phosphaenus hemipterus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Phospaenus hemipterus
Phosphaenus hemipterus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phospaenus hemipterus
Goeze, 1777
Norsk(e) navn:
Hører til: lysbiller,
biller,
insekter
Habitat: planter og trær
Utbredelse: Europa
ikke i Norge

Phospaenus hemipterus er en bille i familien lysbiller og den kan sende ut et eget produsert lys. Fenomenet kalles bio-luminescens.

Phospaenus hemipterus er slektens eneste nordiske representant, Der den finnes er den utbredt, men ikke vanlig. Ikke i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Phospaenus hemipterus er mellom 5,5-10 millimeter lange. Hanner er 5,5-7,5, mens hunner er noe større, 7-10 mm. De er brunsvarte, men med noe lysere bein. Buksiden og spissen av bakkroppen noe mer gul. Brystskjoldet (pronotum) forlenget framover og dekker hodet. Antenner kraftige og virker tykke, de har elleve ledd og er festet tett sammen, mellom de små fasettøynene. Både dekkvinger og flygevinger er tilbakedannet (lite utviklet) hos hannen og mangler helt hos hunnen. Kroppen har kort og spredt hårbekledning.

Hunnen mangler vinger (vingeløs). Bakerst på kroppens, på bukplatene, er hun litt lysere på farge, og det er herfa hun frembringer lyset. Lys kommer også fra noen lyse flekker på hvert av bakkroppens ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Phospaenus hemipterus er kvelds- og nattaktiv. Den finnes helst på skyggefulle steder med noe fuktighet, som på urterike enger og i skog. Den lever blant urter og gress og ikke trær og busker. Overvintringen skjer som ganske utvokste larver. De voksne (imago) finnes i juni og tidlig i juli.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 14-15. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]